IMF'den ABD'ye son uyarı

Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD Kongre üyelerine, ülkenin 14.3 trilyon dolar olan borç limitini artırmaları çağrısında bulundu

IMFden ABDye son uyarı
30 Haziran 2011 Perşembe 12:12 tarihinde eklendi, 1.083 kez okundu.

 

IMF, ABD ekonomisiyle ilgili yıllık raporunda, ABD Kongre üyelerinin, hükümetin borçlanma limitini yükseltmesi konusunda anlaşamaması halinde bunun faiz oranlarında yükselişe ve dolayısıyla küresel piyasalara ve ABD ekonomisinin kırılgan toparlanmasına zarar vereceği uyarısında bulundu.
 
ABD'de yönetim, 14.3 trilyon dolarlık borç limitine mayıs ayında ulaştı. ABD, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler 2 Ağustos'a kadar borç limitinin artırılması konusunda uzlaşmaya varamazsa borcunu ödeyememe riskiyle karşı karşıya kalacak.
 
IMF'nin raporunda, "Federal hükümetin borç tavanı, ABD ekonomisinin ve dünya finansal piyasalarının ciddi bir şokla karşılaşmaması için süratle artırılmalı" denildi.
 
Raporda, "ABD'nin artan bütçe açığının ekonomi için risk oluşturacağı" uyarısında da bulunan IMF, bütçe açığını azaltmak için harcamaları hemen kesmek ve vergileri yükseltmek yerine uzun vadeli bir strateji önerisinde bulundu ve bütçe açığını hızla düşürmenin ABD'nin ekonomisinin toparlanmasını yavaşlatabileceğini bildirdi.
 
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Standard & Poor's ve Moody's, ABD'nin borç limitini yükseltmede anlaşma sağlayamaması ve bütçe açığını azaltmada ilerleme kaydetmemesi halinde "AAA" olan uzun vadeli kredi notunu düşürebileceği uyarısında bulunmuştu.
 
IMF, ABD'nin uzun vadeli kredi notunun düşmesinin, "ABD Hazine tahvillerinin küresel finansal piyasalardaki merkezi rolü gözönüne alındığında önemli küresel tepkimesi olacağına" dikkati çekti.
 
ABD'nin geçen yıl 1,29 trilyon dolar olan bütçe açığının bu yıl 1,4 trilyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor. ABD'nin 2009'daki bütçe açığı ise 1,41 trilyon dolardı.
 
ABD Merkez Bankasının (FED) gösterge faiz oranını yüzde 0-0,25 aralığında tutmasının, ABD'nin büyüme görünümünün makul seviyelerde olması nedeniyle bir süre daha uygun olacağını belirten IMF, ancak FED'in enflasyon beklentisi görünümünün artması halinde bu duruma "kararlı bir biçimde karşılık vermeye" hazır olması gerektiğini vurguladı.
 
IMF'nin tahminlerine göre ABD ekonomisi bu yıl yüzde 2,5 ve gelecek yıl yüzde 2,7 oranında büyüyecek.