IMF'den Nasreddin Hoca fıkrası

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Direktörü Mark Lewis,Türkiye ekonomisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

IMFden Nasreddin Hoca fıkrası
23 Kasım 2012 Cuma 14:46 tarihinde eklendi, 1.050 kez okundu.

 

Türkiye'nin yumuşak inişi devam ettirdiğini belirten Lewis, birçok bölgede projeksiyonları aşağıya doğru revize ettiklerini fakat Türkiye için durumun böyle olmadığını söyledi.
 
'GÖSTERGELER OLUMLU'
''Genelde daha önceki büyüme hızlarına dönmelerini zaten beklemiyoruz. Türkiye'nin 2010-2011'de çok yüksek büyümesi oldu. Her ne kadar bu hatırı sayılır bir cari hesap açığını ortaya çıkarmış olsa bile ve bu daha yüksek enflasyona yol açmış olsa bile, yumuşak bir iniş görmekteyiz'' diye konuşan Lewis, Türkiye'nin ekonomik göstergelerini olumlu bulduğunu söyledi.
 
'İŞTE BU YUMUŞAK İNİŞ'
Büyümenin yavaş yavaş azaldığını, enflasyonun gerilediğini, cari hesap açığında bir azalma görüldüğüne dikkati çeken Lewis, ''İşte bu yumuşak bir iniş. Bu çok yüreklendirici bir durum ve bunun devam ettiğini de görüyoruz. Yumuşak iniş bir başarıdır ve devam edebilirse çok anlamlı bir başarıya dönüşecektir. Eğer Türkiye bu yumuşak inişi devam ettirebilirse, bu gerçekten anlamlı bir başarı olacaktır'' diye konuştu.
 
NASRETTİN HOCA ÖRNEĞİ
Lewis, küresel ekonomik manzaranın ''iç karartıcı olduğununu'' belirterek, küresel ekonomik duruma Nasreddin Hoca'nın, ''Tabutun önünde, arkasında, sağında, solunda olmanız değil, önemli olan tabutun içinde mi dışında mısınız? Asıl mesele bu...'' fıkrasıyla örnek veren Lewis, iç karartıcı ekonomik manzaranın global ekonomik sistemin birçok yerinde geçerli olduğunu belirtti.
 
TÜRKİYE TOP-20'YE GİRECEK
''Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin, IMF'nin TOP-10 hissedarlarından olacak. Türkiye de ekonomik ağırlığını yansıtacak şekilde TOP-20'ye girecek'' dedi.
 
Aktive Academy 10.Uluslararası Finans Zirvesi'nde Lewis, IMF'de devam eden bir reform olduğunu, bu şekilde gelişmekte olan pazarların oylama payını ve rolünü desteklemeye çalıştıklarını söyledi.IMF içinde gelişmekte olan ekonomilerin daha güçlü bir temsil hakkı olacağını ifade eden Lewis, "IMF kota bazlı bir kurum yani oylama payları ekonomilerin büyüklüğünü yansıtıyor. Global bir kurum olarak, ekonomik gerçekler tabii ki IMF'nin yapısında da yansımasını bulmalı. Birkaç yıl önce dikkat ettik, ülkelerin ekonomileri ve oylama ağırlıkları arasındaki dengesizlikler artıyordu. Ülkeler ya yüksek oranda temsil ediliyor ya çok az temsil ediliyordu. Çok az temsil edilen ülkelerin, yani oylama payları, ekonomik ağırlıklarına kıyasla çok azdı. Türkiye de bunlardan biriydi. IMF'de devam eden bir reform var şu anda. Bu şekilde gelişmekte olan pazarların oylama payını ve rolünü desteklemeye çalışıyoruz. Bu reform henüz bitirilmedi ama bitirildiği zaman umuyoruz ki gelişmiş ekonomilerden gelişmekte olan ekonomilere doğru yüzde 6'lık bir transfer olacak. Bunun sonucu olarak Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin, IMF'nin TOP-10 hissedarlarından olacak. Türkiye de ekonomik ağırlığını yansıtacak şekilde TOP-20'ye girecek" diye konuştu.
 
Prosedürlerde de değişiklikler olacağını belirten Lewis, "Bazı yönetim kurulu üyeleri Avrupa ülkelerinden gelişmekten olan ülkelere kayacak. Türkiye zaten bu değişikliklerden şu an payını aldı. Reformun son kısmı belki önümüzdeki yılın başlarında tamamlanmış olacak, bu noktada Türkiye'yi TOP-20 içerisinde göreceksiniz'' dedi.