İMKB Başkanı'ndan yatırımcıya çağrı

İMKB Başkanı İbrahim Turhan, Türkiye'de toplam yurt içi tasarrufun milli gelirin yüzde 12-13'ü kadar olduğunu, tasarrufların önemli bir kısmının finansal yatırım araçlarının dışındaki yatırım imkanlarında değerlendirildiğini belirtti.

İMKB Başkanından yatırımcıya çağrı
05 Mart 2012 Pazartesi 12:54 tarihinde eklendi, 1.502 kez okundu.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, Türkiye'de toplam yurt içi tasarrufun milli gelirin yüzde 12-13'ü kadar olduğunu, tasarrufların önemli bir kısmının finansal yatırım araçlarının dışındaki yatırım imkanlarında değerlendirildiğini belirterek, ''Biz bu yatırımcıları daha iyi getiri sağlayacakları, beklentilerine daha uygun yatırım portföyüne sahip olacakları finansal yatırımlar alanına çekebilirsek, şu anki tasarruf miktarını çok kısa bir yolla bir misli artırmamız mümkün'' dedi.
    
İbrahim Turhan, ''Sermaye Piyasası Kuruluşları Yatırımcı Seferberliği İşbirliği Protokolü'' imza töreninde basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, satın alma gücü paritesine göre 1 trilyonun üzerinde milli gelir bulunduğunu, bankacılık sektörünün toplam aktiflerinin de milli gelirin yüzde 100 seviyesine ulaştığını ve Türkiye'de finans sektörüne ilişkin bir tıkanıklık bulunmadığını söyledi.
    
Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir ortamda sermaye piyasalarının gelişmesinin mümkün olmadığını ifade eden İbrahim  Turhan, ''Geldiğimiz noktada fiyat istikrarının sağlanması, finansal istikrarla ilgili önemli aşama kaydedilmesi, kamu maliyesiyle ilgili sorunların çözülmesi, bankacılık sisteminin sağlam, sağlıklı, düzgün işleyen yapıya kavuşması, artık sermaye piyasalarının önündeki yapısal sorunların büyük ölçüde ortadan kalktığını gösterir'' diye konuştu.
   
İbrahim  Turhan, yatırımcıların bilinçli yatırım yapmalarının çok önemli olduğunu, bununla ilgili SPK öncülüğünde ''www.yatirimyapiyorum.gov.tr'' İMKB olarak geliştirdikleri ve 12 Mart'ta açılışını yapacakları ''bilincliyatirimci.gov.tr'' web sitelerinin açılacağını söyledi.
    
Milli gelir, yapılan yatırımlar ve Türkiye'nin cari açığını dikkate alınarak yapılan yurt içi tasarruf miktarına bakıldığında, yurt içi tasarrufun milli gelirin yüzde 12-13'ü kadar olduğunun anlaşıldığını dile getiren Turhan, şunları kaydetti:
    
'1990'lı yıllarda bizim iç tasarruf oranı yüzde 23-24'lerde idi. Demek ki tasarruf oranında gerileme var. 2011'de ekonomi 1,3-1,4 trilyon mesafesinde katma değer ürettiğine göre, bunun yüzde 12-13 tasarruf edildiği varsayıldığında, bizim geçen yıl yurt içi yerleşik tasarruflara 150 milyar liralık bir tasarruf eklenmesi gerekiyor. Fakat finansal yatırımlara bakıldığında, bu rakamın yarısına bile ulaşamıyorsunuz. Demek ki yurt içine yerleşik bu hesaplar doğruysa, tasarrufların önemli bir kısmını finansal yatırım araçlarının dışındaki yatırım imkanlarında değerlendiriyorlar. Biz bu yatırımcıları daha iyi getiri sağlayacakları, beklentilerine daha uygun yatırım portföyüne sahip olacakları finansal yatırımlar alanına çekebilirsek, neye yatırım yapmak istiyorlarsa, altınsa altına, gayrimenkul ise gayrimenkule yatırım yapsınlar... Ama bunların kendisine değil, onları temsil eden finansal varlıklara yatırım yapmaları noktasında ikna etmemiz durumunda, şu anki tasarruf miktarını çok kısa bir yolla çok kolaylıkla bir misli artırmamız mümkün.''