"İmralı sürecinden umudum var"

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Yalova İl Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Başkanlık Sistemi ve Anayasa' konulu konferansa katıldı.

İmralı sürecinden umudum var
26 Ocak 2013 Cumartesi 20:00 tarihinde eklendi, 1.089 kez okundu.

Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleşen konferansta konuşan Kuzu, Ak Parti'nin anayasa değişikliğini tek başına yapabilecek güçte de olduğunu açıkladı. 

 
Konuşmasında, Ak Parti'nin dışındaki üç partinin parlementer sistemi savunduğunu belirten Kuzu, "Ak Parti dışında olan bu partilerimiz, parlamenter rejimle devam diyorlar. Yani bugünkü sistemle. Biz de diyoruz ki; Bugünün sisteminden bu memlekete fayda gelmez. Onu, eski yıllar göstermiştir. 'Gelin daha modern, zırhlı, kurşun geçirmez araçlar var. Paran da var. Gelin bu araçlara. 1940'lardan, 50'lerden kalma, çok daha eski de hadi biz öyle diyelim. Bu araçla yürümeye çalışmayalım. Bu sürekli arıza yapar, adamı yolda bırakır' diyoruz. 'Madem yeni bir anayasa yapıyoruz, sil baştan bir şey yapıyoruz, gelin bunun doğrusunu yapalım' diyoruz. Üç siyasi parti, 'biz kendi parlamenter rejimizle devam edeceğiz' diyor. Biz de kendi teklifimizi koyduk. Başkanlık modelini sunduk. Fakat biz başkanlık modeliyle süreci tıkamadık. Normal şartlarda tıkanmış oluyor. Siyasi parti parlamenter rejim dediğinde, biz de başkanlık modelinden başka bir sistemden yana değiliz kardeşim diye ısrar ettiğimiz zaman süreç orada bitecek. Ne olacak? Fatura Ak Parti'ye kesilecek. Faturayı da Ak Parti'ye kestirmeyiz. Bizim görüşümüz belli. Biz başkanlık modelini savunuyoruz. Ama parlamenter rejim üzerinden çalışmaları sürdürüyoruz. Her madde geldikçe de bizim bu konuda görüşümüz bu diyoruz. O bir kenarda duruyor" diye konuştu. 
 
OBAMA'DAN ÜÇ KAT DAHA YETKİLİDİR 
 
Parlamenter sistem ile başkanlık sistemini kıyaslayan Kuzu, "Mesela bugün Obama Amerika'da, benim başbakanımdan üç kat daha az yetkiye sahip. Yada tersinden benim Başbakanım, Obama'dan üç kat daha yetkili. Kendisi söylüyor bunu zaten. Başbakanda bunu söylüyor. Almanya'nın başbakanı böyle. İtalya'nın başbakanı böyle. Zavallı Obama, güçlü başbakanlar. Adamcağız bütçesini geçiremedi. 3 aylık bütçelerle perişan oldu adamcağız. Korkunç güçlü bir parlamento var orada. Millet, orada kök söktürüyor hükümetlere. Hesaba çekiyor. Ne yapmış, ne yapmamış diye" dedi. 
 
Konferansta, başkanlık sisteminde güçlü parlamentoların olduğunu belirten Kuzu, sözlerini şöyle tamamladı: "Benim savunduğum ya da Ak Parti'nin savunduğu modelde aslında güçlü hükümetler yok. Güçlü parlamento var. Fakat hükümetin beni cezbeden tarafı neresi sizce. Devamlılık var. Koalisyona mutlak paydos. Ömür billah paydos. Çünkü gelen 4 yıl hükümette kalıyor. Yüzde 51'le geliyor ya da 2 dönem en çok gelebiliyor. Sonra da bitiyor. Başkası geliyor ondan sonra. Bu sistemde belki yüzde 18'lik büyüme olmayacak, belki yüzde 8 olacak büyüme. Ama hep olacak. Şimdi ne oluyor. Yüzde 18, eksi 9. Tansiyondan beter be, buna can mı dayanır. Bir iniyor, bir çıkıyor." -

DHA