İncir üreticisi fiyattan memnun

Türkiye´nin kuru incir deposu Aydın´da il merkezi, ilçeler ve köylerde hasadın sonlarına yaklaşıldı.

İncir üreticisi fiyattan memnun
16 Eylül 2013 Pazartesi 14:17 tarihinde eklendi, 1.236 kez okundu.

Sezonda incir bahçelerine göç eden köylüler, iki ay boyunca hasat yapıp ürünün başında bekliyor. İncirin fiyatından da memnun olan üreticiler, bu sene iyi bir sezon geçireceklerine inanıyor.

Bu yılın incir üreticisi için bereketli geçtiğini, fiyatların da memnun edecek seviyede olduğunu belirten Aydın Ziraat Odası Genel Sekreteri Zeki Sarıoğlu, incirlerin gemiye yükleme tarihinin eylül ayı başına alınması durumunda fiyatların daha da düzeleceğini söyledi. Üreticinin inciri, depolamadaki sıkıntıdan dolayı elinde tutmamaya özen gösterdiğini vurgulayan Sarıoğlu, “Kaliteli incir, toptan 4,5-5 lira. Verim iyi. Kalite olarak bazı yerlerde bozukluk varsa da genelde iyi. Alımlar biraz düştü. Gemiye yükleme tarihi 25 Eylül. Bu tarih öne çekilse fiyatlar daha da iyi olurdu. Vatandaş ne yapacağını bilmiyor, inciri elinden çıkarmak istiyor ancak rağbet fazl, fiyatlar düşmez.” dedi.

Germencik ilçesine bağlı Mursallı beldesinde incir yetiştiriciliği yapan Güner Uzun ise geçen yıllara göre fiyatlardan memnun olduklarını söyledi. Bu yıl sezondan önce bol yağmur yağdığı, incirin rengi daha beyaz ve rekoltesi daha iyi olduğu için fiyatının daha yüksek olduğunu kaydetti. Fiyatların düşmemesi durumunda, üreticinin yüzünün güleceğini söyledi. Yetiştiriği incirleri toplama için bahçesine göçtüğünü, burada hem topladıklarını hem de çalınmaması için beklediklerini belirten Uzun, şunları anlattı: “İncir başladı mı olmaya, biz bahçeye göçeriz. İncir, ağacın üzerinde olgunlaştıktan sonra yere dökülüyor. Her gün bahçedeki ağaçların altı teker teker toplanır. Kasalara koyulup sergiye serilir. Kurumaya bırakılıor. Bozuk ve hasarlı olanların birer birer ayıklanmasından sonra boylarına göre dört sınıfa ayrılır. İncirler daha önce toprak üzerinde kurtuluyordu, şimdi naylondan kurulan tünellerin içerisindeki sergilere serilip daha kısa sürede kurutuluyor. Bir buçuk, iki ay boyunca toplarız bu inciri. Seraya serdikten sonra bir gün durdu mu toplarız tekrar, kasalarımıza koyarız. Eve götürürüz, damımıza götürürüz. Ondan sonra ayıklarız. Her gün aşağı yukarı bahçeye gider, dökülen incirleri birer birer toplarız. Sepetlere, kerevetlere koruz. Ondan sonra sergilere yayarız. Günaşırı teker teker kuruları seçer, depolarımıza götürürüz. Depolarımızda ayriyeten sınıf sınıf ayırırız. Birinci kalite, ikinci kalite ve ufaklık, çatlak olarak dört parçaya böleriz.”


CİHAN