İngilizce "Dil noktaları" cep'te

Ankara Üniversitesi (AÜ) Teknoparkı'nda görevli araştırmacılar, İngilizce pratik yapmak isteyenler için cep telefonları üzerinden dil sertifikası bulunan iş yerlerini gösteren akıllı yazılım geliştirdi.

İngilizce Dil noktaları cepte
26 Nisan 2015 Pazar 12:37 tarihinde eklendi.
ANKARA (AA) - YILDIZ AKTAŞ - İlk olarak kasiyer, büfe görevlileri ve kuaförlere verilecek İngilizce eğitiminin ardından, "Burası dil noktasıdır" etiketleri yapıştırılan iş yerlerine, cep telefonları üzerinden ulaşılabilecek. Pratik yapmak isteyenler, bu iş yerlerine giderek esnafla ve personelle İngilizce konuşabilecek.
 
AÜ Teknoparkı'nda geliştirilen ve "Dil Noktası" olarak adlandırılan yazılımla ilgili AA muhabirine bilgi veren AÜ Yabancı Diller Yüksekokulu okutmanlarından Tümer Altaş, yabancı dili en iyi öğrenme yönteminin, o dilin konuşulduğu ülkeye gitmek olduğunu ancak herkesin böyle bir imkanı bulunmadığını söyledi.
 
Bu kapsamda, İngilizce konuşulabilecek ortamlar oluşturmak için proje geliştirdiklerini anlatan Altaş, "Dil Noktası" yazılımıyla bunun mobil uygulamasını hazırladıklarını kaydetti.
 
Altaş, yazılımın market, büfe, kuaför ya da alışveriş merkezi gibi iş yerlerine giderek pratik yapmak isteyenler için hazırlandığına dikkati çekerek, "personel ve müşteri konuşmaları" olmak üzere iki öğrenme modülü bulunduğu bilgisini paylaştı.
 
"Personel konuşmaları" kapsamında, isteyen işletmelerdeki kasiyerlere, büfe görevlilerine, kuaförlere veya diğer personele üniversitelerinde geliştirdikleri yazılımı kullanarak hızlı mesleki İngilizce eğitimi vereceklerini aktaran Altaş, sınavı geçenlerin çalıştığı işletmelere "Burası dil noktasıdır" etiketi yapıştırılacağını belirtti.
 
- Sertifikalı iş yerleri haritada gösterilecek
 
Çalışanların gireceği sınavın 15 dakika süreceğini belirten Altaş, sadece mesleki İngilizce öğreteceklerini ifade etti.
 
Altaş, pratik yapmak isteyenlerin, mobil cihazlardaki haritalardan dil noktalarını bulabileceğine dikkati çekerek, konuşmasını şöyle tamamladı:
 
"Yakın gelecekte yurtdışına çıkacaksınız ama örneğin kuaförde ya da alışveriş merkezlerinde yapılabilecek konuşmalarla ilgili pratiğiniz yok. Saçınızı nasıl kestireceksiniz, nasıl alışveriş yapacaksınız? Bunların konuşmalarını bilmiyorsanız suya düşmüş balık gibi oluyorsunuz. Bu program kapsamında örneğin kuaförseniz, 'müşteri sizden ne ister, siz ona ne söylersiniz ya da markete gittiğinizde, bir şeyin fiyatını nasıl sorarsınız', bunun eğitimini vereceğiz. Kişi, diyecek ki 'bugün markete gideyim de İngilizce alışveriş yapayım'.
 
Cep telefonunda öğrenme modülü olacak. Pratik yapmak isteyenler, modülü açarak, market, kuaför ya da büfe bölümlerine girip, İngilizce cümleleri öğrenecek. Böylece, cümleyi ihtiyaç duyduğu anda öğrenip, 'burası dil noktasıdır' yazan işletmelerdeki personelle konuşacak, daha hızlı ve kalıcı şekilde dil öğrenecek."