"İngiltere IŞİD hedefinin ilk sırasında"

İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiltere'nin IŞİD'in hedefinde olan ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığını vurgulayarak IŞİD'e karşı hemen harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.

İngiltere IŞİD hedefinin ilk sırasında
26 Kasım 2015 Perşembe 22:12 tarihinde eklendi.
Cameron bugün İngiltere Parlamentosu'nun Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada, IŞİD militanlarının son 12 ay içinde dünyanın çeşitli yerlerinde 40 saldırı gerçekleştirdiklerini ve sürekli olarak İngiltere'ye de saldırmaya çalıştıklarına dikkat çekerek son 12 ay içinde Britanya topraklarında IŞİD tarafından planlanan 7 ayrı saldırı planının ortaya çıkarıldığını ifade etti.
 
Sky News'in aktardığına göre, Cameron geçtiğimiz ay Dışişleri Bakanlığı'na sunduğu 33 sayfalık raporda Irak'tan Suriye'ye genişletilmiş askeri harekat planı düzenledi.
 
Şimdi değilse ne zaman?
 
Başbakan Cameron IŞİD'e yönelik hava saldırısı 'şimdi değilse ne zaman? sorusunu yönelterek İngiltere'nin bu mücadelede kenarda kalmayı kaldıramayacağını ve ahlaki olarak Fransa, ABD ve diğer müttefiklerin tek başına sorumluluğu yüklenmesinin kabul edilemeyeceğini vurguladı.
 
Cameron'ın yedi maddelik planında şu noktalar dikkat çekiyor:
 
İngiltere'yi korumak adına terörizm ile mücadele kapasitelerini korumak
 
Gelişmiş bir siyasi anlaşma
 
Bütün Suriyelileri temsil edebilecek bir Suriye hükümetinin ortaya çıkarılması
 
IŞİD'i gerek askeri gerekse daha geniş eylemlerle mağlup etmek
 
Suriyelilere insani yardımı sağlamayı sürdürmek
 
Suriye'nin yeniden yapılandırılması ve devamlılığı planı
 
Uluslararası ortaklarla birlikte çalışarak IŞİD'in bölgedeki dengesinin etkilerini azaltmak
 
Cameron, konuşmasında ayrıca Parlamentoda oylama yapılmadan Suriye'ye hiçbir hava saldırısının yapılmayacağı sözünü vererek bir zafer kazanmaya emin olmadan milletvekillerine herhangi bir konu gündeme getirmeyeceğini de ekledi.