İngiltere'de asker sokağa çıkıyor

MANCHESTER şehrindeki “Manchester Arena”da Amerikalı şarkıcı Ariana Grande konseri bitiminde patlayıcıyla gerçekleştirdiği terör saldırısında ölen 22 yaşındaki Libya kökenli fail Salman Abedi’nin bağlantıları araştırılıyor.

İngilterede asker sokağa çıkıyor
25 Mayıs 2017 Perşembe 07:00 tarihinde eklendi.
MANCHESTER şehrindeki “Manchester Arena”da Amerikalı şarkıcı Ariana Grande konseri bitiminde patlayıcıyla gerçekleştirdiği terör saldırısında ölen 22 yaşındaki Libya kökenli fail Salman Abedi’nin bağlantıları araştırılıyor.
 
Fransa İçişleri Bakanı Gerard Collomb, dün Fransız BFM televizyonuna yaptığı açıklamada İngiliz istihbaratçıların Fransız meslektaşlarına İngiltere’de yetişen Abedi’nin Suriye’ye gittiği ve orada radikalleştiğini söylediğini aktardı. İngiliz basını Abedi’nin Libya’ya sık sık gittiğini ve ‘gizli terör eğitimi’ aldığını da öne sürdü. Collomb, Abedi’nin başka kişilerden yardım almış olabileceğini söyleyerek, “Her şartta DEAŞ ile bağlantısı kanıtlandı” ifadesini kullandı.
 
SALDIRGAN YALNIZ MI
 
İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd da failin istihbarat servisleri tarafından bilindiğini söyledi. Fail Salman Abedi’nin büyük ağabeyi İsmail dün Manchester’ın güneyindeki Chorlton’da saldırıyla bağlantılı olarak gözaltına alındı. Ayrıca Manchester polisi, soruşturma çerçevesinde olayla bağlantılı olarak dün biri kadın 6 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Aynı soruşturma kapsamında önceki gün de aynı bölgede 23 yaşındaki bir erkek gözaltına alınmıştı.
 
SOKAĞA 3800 ASKER
 
 
Rudd, ülkedeki terör tehdit seviyesinin en yüksek basamak “kritik”e yükseltilmesiyle, polisin emrine verilecek asker sayısının da 3.800 olacağını açıkladı. Kraliyet ailesinin kaldığı Buckingham Sarayı çevresinde bine yakın asker konuşlandırılacağı da kaydedildi. İngiltere’de iç istihbarat kuruluşu MI5 bünyesindeki Ortak Terör Analiz Merkezi, terör tehdit seviyesini önceki akşam “ciddi”den “kritik”e yükseltmişti. Beş basamaklı skalada ‘kritik’ en yüksek seviye.
 
 
Konseri sonrasında yaşanan terör eyleminin ardından şarkıcı Ariana Grande memleketi ABD’ye geri döndü. Ariane Grande’yi Florida’da uçaktan inişinde erkek arkadaşıı Mac Miller karşıladı.
 
 
SALMAN ABEDİ KİMDİR
 
İngiliz basını saldırının faili Salman Abedi’nin kimliğini mercek altına aldı.
 
- BBC’nin haberine göre Libya kökenli Abedi 2009-2011 arasında Burnage Erkek Akademisi adlı bir okula gitmiş. Bir dönem de Salford Üniversitesi’nde öğrenciymiş. Manchester Üniversitesi’nde radikal akımlar konusunda uzman Hamid El-Sayed, Abedi’nin ailesiyle arasının “kötü” olduğunu söyledi.
 
- Failin yakın çevresinden bir arkadaşına göre Salman Abedi’nin ailesi onu “doğru yola döndürmek için” uğraşmış ancak çabalarında başarısız olmuş.
 
- Sayed, Abedi’nin üniversitede başarısız olduğuna dikkat çekerek, “Üniversitede çok kötü performans gösteriyordu ve tamamlayamadı. Ailesi Libya’ya geri götürmeyi denedi. Avrupalı hayat tarzına uyum sağlamada güçlükler yaşıyordu” dedi.
 
- Bir sınıf arkadaşı Abedi’nin “çok çabuk çabuk öfkelenen” bir kişilik yapısına sahip olduğunu söyledi.
 
Hürriyet