İngiltere'de peçe yasağı

İngiltere’nin Birmingham şehrindeki bir lisede Müslüman öğrencilerin peçe takması gerekçesiyle yasaklandı

İngilterede peçe yasağı
11 Eylül 2013 Çarşamba 14:32 tarihinde eklendi, 1.021 kez okundu.

Birmingham Metropolitan Koleji'nin aldığı kararı bazı öğrenciler desteklerken, bazıları uygulamayı ‘ayrımcılık’ olarak tanımladı. Yeni kuralın lisedeki çalışanları, öğrencileri ve ziyaretçileri de kapsadığı belirtildi.

Bu kuraldan etkilenen ve ismini vermek istemeyen bir öğrenci kızgınlığını dile getirerek, “Bu iğrenç bir karar. Bir kişisel tercihdir (peçe takmak). Bu yasağın, çoğunluğu Müslüman öğrencilerin oluşturduğu ve farklı kültürlerin olduğu Birmingham şehir merkezindeki bir lisede uygulanması gerçekten şoke edici.” diye konuştu. 17 yaşındaki öğrenci ayrımcılık yapılmasının kendilerini üzdüğünü sözlerine ekledi.

Lise Müdürü Dame Christine Braddock konuyla ilgili yaptığı açıklamada uygulamayı savunarak, öğrencilerin güvenli bir ortamda eğitim görmelerine amaçladıklarını belirtti. Christine Braddock, “Güvenliği sağlamak bizim önceliğimizdir, bu uygulamayı öğrencilerin de görüşlerini alarak geliştirdik.” dedi.

Lisedeki uygulamayı destekleyen bir öğrenci ise peçeyi takanların kim olduklarını bilmediklerini belirterek, "Yüzlerini göremiyorsunuz sadece gözlerini görebiliyorsunuz." dedi.

Geçen hafta yürürlüğe giren yeni kurallara göre lisedeki herkesin yüzünün kolayca görülmesi gerekiyor. Peçenin yanı sıra yüzü kapatacak şekilde giyilen şapka türevleri de yasak kapsamında. Bazı Müslüman kız öğrencilerin bu karardan sonra başka liselere kaydolduğu belirtildi.


CİHAN