İngiltere'de telekulak yargılaması başladı

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın eski basın danışmanı Andy Coulson ve medya patronU Rupert Murdoch'ın eski yöneticisi Rebekah Brooks, ‘polis ve kamu çalışanlarına yasadışı ödeme yapmak’ ve ‘yasadışı dinleme’ suçlamaları sebebiyle bugün hakim karşısında çıktı.

İngilterede telekulak yargılaması başladı
28 Ekim 2013 Pazartesi 17:45 tarihinde eklendi.

Yargıç Justice Saunders’in başkanlığında Old Bailey Mahkemesi’nde bu sabah başlayan davaya 80’e yakın jÜri üyesi davet edilirken, birçok basın mensubunun da yargılama sürecini yakından takip ettiği gözlendi. Zanlıların farklı suçlarla suçlanması ve jüri üyelerinin çokluğu sebebiyle davanın 6 aya kadar sürebileceği belirtildi.

Dünyanın önde gelen medya patronlarından Murdoch'ın İngiltere'deki gazetelerinde patlak veren telekulak skandalı sonrası 168 yıllık haftalık tabloid gazetesi ‘News of The World (NotW) kapatılmış ve gazetecilerin karıştığı yasadışı faaliyetlere yönelik çok yönlü soruşturma başlatılmıştı.

NotW eski haber müdürlerinden Ian Edmondson (44), Kraliyet muhabiri Clive Goodman (56) ve gazetenin eski idari müdürlerinden Stuart Kuttner (73) de aynı suçlamalarla mahkemede yargılanan diğer zanlılar arasında yer alıyor.

Murdoch'ın İngiltere'de sahip olduğu medya kuruluşlarında patlak veren telekulak skandalına ilişkin birçok soruşturma devam ediyor. Usulsüz ödemeleri inceleyen Elveden Operasyonu'nun yanı sıra, 'Weeting Operasyonu' kapsamında yasadışı dinlemeler ve 'Tuleta Operasyonu' kapsamında gazetecilik-bilgisayar korsanlığı' soruşturmaları yürütülüyor. 'Elveden Operasyonu' çerçevesinde şimdiye kadar 52 kişinin gözaltına alındığı bildirilmişti.

İngiltere'nin en genç (32 yaşında) gazete editörü unvanını elinde tutan Brooks, 2000-2003 yılları arasında telekulak skandalı sonrası Murdoch'ın yayın hayatına son verdiği 'News of the World'ün editörlüğü; 2003-2009 arasında 'The Sun' editörlüğü ve 2009'dan istifa ettiği 2011 yılına kadar da News International'ın (NI) CEO'luğunu yapıyordu.

Andy Coulson ise 2003 yılında Rebekah Brooks'dan devraldığı News of the World (NotW) gazetesindeki editörlük görevinden Ocak 2007 tarihinde istifa etmiş ve bu görevinden ayrılmasının hemen ardından, dönemin Muhafazakar Parti lideri David Cameron'ın basın danışmanlığı görevine getirilmişti. Cameron 2010 yılında Başbakan olduktan sonra da aynı görevine devam eden Coulson, telekulak skandalı büyümeye başlamadan 2011 yılının başında bu görevinden de ayrıldığını açıklamıştı.

Coulson ve Brooks, editörlüğünü yaptıkları dönemlerde Murdoch'ın gazetelerinde yaygın olarak yapılan yasadışı dinleme iddialarının yanı sıra, Murdoch'ın yüzde 39'una sahip olduğu BSkyB ihalesinde hisselerin tamamına sahip olması için Başbakan Cameron üzerinde lobi faaliyeti yapmakla suçlanıyor.


CİHAN