İnönü Müzesi, Hakimevi yapıldı, kadınlar ayağa kalktı

Türkiye Cumhuriyeti'nin 2'inci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün çocukluk döneminde Sivas'ta bir dönem yaşamını sürdürdüğü tarihi İnönü Konağı'nın, hakimevi olarak kullanılması kararlaştırıldı.

İnönü Müzesi, Hakimevi yapıldı, kadınlar ayağa kalktı
05 Şubat 2016 Cuma 18:16 tarihinde eklendi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin 2'inci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün çocukluk döneminde Sivas'ta bir dönem yaşamını sürdürdüğü tarihi İnönü Konağı'nın, hakimevi olarak kullanılması kararlaştırıldı. Cumhuriyet Kadınları Derneği Sivas Şubesi bu karara tepki gösterdi.
 
Sivas'ta Bahtiyarbostan Mahallesi'nde bulunan ve mülkiyeti Sivas İl Özel İdaresi'ne ait olan İnönü Konağı, hakimlik hizmetinde bulunanların dinlenmek ve barınmak amacıyla kullanacağı bir bina olacak. Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakimevi olarak kullanılmak üzere talep edilen alanın tahsisi Sivas İl Özel İdaresi tarafından meclis üyelerinin onayıyla gerçekleştirildi. 1945 yılında Sivas Belediyesi tarafından mülk sahiplerinden satın alınarak "İnönü Müzesi" adı altında ziyarete açılan konak daha sonra İl Özel İdaresi'ne devredildi. 2006 yılında İl Özel İdaresi tarafından restore edilen konağın bir odasıyla sofasında, 1891-1897 yılları arasında bu konakta oturmuş ve çocukluğunu geçirmiş olan 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün eşya ve fotoğraflarının sergilendiği bir bölüm oluşturularak ziyarete açıldı. 2009 yılında müze statüsünden çıkarılan konak geçen yıl içerisinde yeniden restore edildi.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan Sivas İl Özel İdare Genel Sekreteri Salih Ayhan, "İnönü Konağı'nın Sivas Cumhuriyet Başsavcılığımızın hakim evi olması noktasında bir talepleri vardı. Bunu idari anlamda bir değerlendirmeye tabi tutup bu konuda mutabakata vardıktan sonra İl Genel Meclisimizin kararıyla bu süreci başlattık. Önemli olan buranın muhafaza edilmesi ve sosyal amaçlı olarak kullanılmasıydı. İnşallah Sivas Cumhuriyet Başsavcılığımız, Adalet Bakanlığımız güzel bir iç dizayn da yaparak şehrin ortasında hem yargı camiasının buluşma noktası olması hem de bu tarihi eserin korunması açısından bizim için önemli olacak. Hem hakimevi hem de bahçesinde sosyal amaçlı bir anlayışla burayı değerlendireceğiz. Sadece hakimevi olarak değil tüm kamu görevlilerine açık olacak. Cumhuriyet Başsavcılığı ile de bu konuyu görüştük. Yargı mensuplarımızın Sivas'ta hem yazın hem de kışın çok rahat gezebileceği bir yerin olması gerekiyordu. Bütün illerde olan hakimevinin bizim ilimizde de olması anlamlı olduğunu düşünmekteyiz" dedi.
 
"SİVAS'IN TARİHİ, KÜLTÜRÜ YOK EDİLİYOR"
 
İnönü Konağının hakimevi olmasına tepki gösteren Cumhuriyet Kadınları Derneği Sivas Şube Başkanı Nurten Yanalak ise "Bu haberi duyduğumuzda çok üzüldük, Sivas halkının tarihi, kültürü yok ediliyor. Cumhuriyetin kurucularının Sivas'taki etkinliklerini varlıklarını silmek, yok etmek gibi bir düşünce ile karşı karşıyayız. Biz orayı müze olarak görmek istiyoruz. İnönü Konağı müze olana kadar mücadelemiz devam edecek. Tabi ki Sivas'ta bir hakimevi, savcıevi olsun ama İnönü Müzesi'ni yok ederek hakimevi yapmayı son derece yanlış buluyoruz. Oranın hakimler ve savcılar için gezilecek bir yer olması düşünülmüş ama orası gezilecek bir yer değil orası sadece tarih ve kültürel olarak ziyaret edilir. Oranın müze olarak kalması gerekir" dedi.