İnsan beynini çözecek buluş

Şempanze ve insan fetüslerinin rahimdeki beyinsel gelişimini karşılaştıran bilim insanları, insan beyninin anne karnındayken şempanze beyninden daha hızlı büyüdüğünü keşfetti.

İnsan beynini çözecek buluş
25 Eylül 2012 Salı 17:04 tarihinde eklendi, 1.279 kez okundu.

 

Japonya’nın Kyoto Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, insan ve şempanze beyinleri arasındaki farklılıkların henüz anne karnında gelişmeye başladıkları aşamada ortaya çıktığı saptandı. Araştırmada yer alan isimlerden Satoşi Hirata, “İnsan ve şempanze beyni arasındaki farkların ne kadar erken ortaya çıktığı şimdiye dek bilinmiyordu” dedi.
 
Yapılan araştırmada, primat adı verilen memeli hayvan takımındaki iki türde de, anne karnındaki beyinsel gelişimin başta hızlanarak arttığı görüldü. 22’nci haftadan sonra şempanzelerdeki gelişim sabit bir hızla gitmeye başlarken, insan beyninin iki ay boyunca hızla gelişmeye devam ettiği tespit edildi. İnsanlarda gebeliğin ortalama 38 hafta, şempanzelerde 33-34 hafta sürmesi de dikkate alındı.
 
Bu bulgular, iki hamile şempanzenin gebeliği 14’üncü ve 34’üncü haftaları arasında üç boyutlu ultrason görüntülemeyle takip edildi ve insan fetusunun ultrason görüntüleriyle karşılaştırıldı. İnsan ve şempanze beyinleri arasındaki farklılıkların hamileliğin başlarında ortaya çıkması beklenirken, şempanzenin anne karnındaki beyinsel gelişimi bu araştırma yapılana kadar ölçülmemişti.
 
BEYİN HAKKINDA YENİ İPUÇLARI
2011 yılında yapılan başka bir araştırmada, üç şempanzenin beyni altı aydan 6 yaşına kadar manyetik rezonans görüntüleme ile taranıp, hayvanların beyinsel gelişimi insanlarınkiyle karşılaştırılmıştı. Yapılan en son çalışma ise daha geniş kapsamlı bir çabayla primatların beyinleri arasındaki farklılıkların araştırılmasını bir aşama ileri götürdü.
 
Araştırmacı Tomoko Sakai, “İnsanlar ve büyük insansı maymunlar arasındaki beyinsel gelişimdeki farklılıkları ortaya çıkarmak, modern insanın beyninin ve karmaşık davranışlarının olağanüstü gelişimini anlamamız için bize önemli ipuçları verecek” açıklamasını yaptı.
 
Araştırmacılar, cenindeki beyinsel gelişimi araştırmaya, beynin karar alma, kendinin farkında olma ve yaratıcılıkta rol oynayan önbeyin gibi kısımlarını inceleyerek devam etmeyi umduklarını ifade etti.
 
Kyoto Üniversitesi’nden Satoşi Hirata, Tomoko Sakai ve Hideko Takeşita’nın yaptığı araştırma Current Biology dergisinde yayımlandı.

NTV