İnsan yerleşimlerine 15 bin yıl önce yerleştikleri ortaya çıktı!

İsrail'deki Ürdün Vadisi'nde yapılan kazılarda, farelerin insan yerleşimlerine 15 bin yıl önce yerleştikleri ortaya çıktı.

İnsan yerleşimlerine 15 bin yıl önce yerleştikleri ortaya çıktı!
30 Mart 2017 Perşembe 09:43 tarihinde eklendi.
ABD'de Ulusal Birimler Akademisi'nin açıkladığı araştırma sonuçlarına göre, milattan önce 12,500 ile 9,500 yılları arasında Akdeniz'in doğu kıyılarında yaşayan Natufian halkının avcı ve toplayıcıları arasında, farklı dönemlerde ev faresi oranının yaban faresi oranına göre sıkça değiştiği görüldü.
 
Avcı-toplayıcı insanların göçebeliğin ardından yerleşik düzene geçmesiyle, ev faresi, yaban farelerini geride bırakarak öne çıktı.
 
Araştırma sonuçları, 15 bin yıl önce dahi insanların, bölgesel hayvanları etkileyecek kadar uzun süre tek yerde kaldıklarına dair bilinen ilk kanıtları da ortaya koyuyor.
 
St. Louis'teki Washington Üniversitesi'nde antropoloji profesörü olan Fiona Marshall'ın ifade ettiğine göre bu durum, ev farelerinin baskın şekildeki varlığına yol açtı.
 
Daha önceki çalışmalar, insanların hayvanlar dünyasıyla ilişkisini değiştiren olayın başlangıcını, tarımın doğuşu olarak gösteriyordu.
 
Yeni bulgulara göre ise, tarıma ilişkin ilk izlerin doğu Akdeniz'de ortaya çıkmasından üç bin yıl önce dahi, ev farelerinin avcı-toplayıcı topluluklar arasında yaygın olarak bulunduğu belirlendi.
 
Araştırmacılar, farelerin 200 bin yıllık fosilleşmiş azıdişlerinin üzerinde incelemelerde bulundu.