INSPO 2016 başladı

Türkiye ve diğer ülkelerden gelen lise öğrencilerine açık bir bilim yarışması olan 8. INSPO (International Science Project Olympiad) Uluslararası Bilim Proje Olimpiyatı, Okyanus Kolejleri BARGEM (Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi) birimi tarafından düzenleniyor.

INSPO 2016 başladı
19 Mayıs 2016 Perşembe 14:50 tarihinde eklendi, 1.141 kez okundu.
Okyanus Kolejleri Kemerburgaz Kampüsü'nde bugün başlayan INSPO 2016'da Uluslararası Ortaöğretim öğrencilerinin bilimsel proje çalışmaları sergileniyor. Genç beyinlerin olgun fikirleri icada dönüşüyor; mühendislik, enerji ve çevre kategorilerindeki eserler birbiriyle yarışıyor. Uluslararası ve ulusal projeler kendi içerisinde ayrı ayrı değerlendirilecek ve jüri sonuçları cumartesi günü açıklayacak, ilk 3'e giren eserlerin sahipleri ödüllendirilecek.
 
MEKSİKA'DAN MYANMAR, KENYA'DAN MALEZYA'YA KADAR; ÇEVRE,MÜHENDİSLİK VE ENERJİ KATEGORİLERİNDE TOPLAM 51 ESER

INSPO 2016'da çevrecilik, mühendislik ve enerji projesi olarak toplam 51 eser yarışıyor. 10 farklı ülke, Bosna Hersek, Meksika, Malezya, Kırgızistan, Myanmar, Azerbaycan, Irak, Tunus, Türkmenistan ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen proje sahipleri birbirinden başarılı ve akademikler kadrodan oluşan jüri tarafından değerlendirilecek.
 
Projeden bazıları şöyle:
-SWİMBAG SİSTEMİ İLE OTOMOBİLLERİN SUDAKİ GÜVENLİKLERİNİN SAĞLANMASI -COMBİNED SOLAR DİSTİLLER (TUZLU SULARIN ARITILIP İÇİLİR DURUMA GETİRİLMESİ) -ÇÖP KOKULARININ KEMOFİLTRELEME YÖNTEMİYLE GİDERİLMESİ -GÖRME ENGELLİ BİREYLER İÇİN TOPLU ULAŞIMDA KULLANILACAK MOBİL BİLGİLENDİRME SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLİP PROTOTİPİNİN ÜRETİLMESİ -BİOETANOLÜ YAKIT OLARAK KULLANAN YAKIT HÜCRELİ CEP TELEFONU ŞARJ GELİŞTİRİLMESİ -KEKİK, NANE VE LAVANTA BİTKİLERİ, UÇUCU YAĞLARININ KLİMALARDA ÜREYEN BAKTERİLER ÜZERİNDEKİ ANTİBAKTERİYEL ETKİLERİNİN İNCELENMESİ -SUDAKİ KROMUN ARITIMINDA KIZILÇAM KOZALAĞI KABUĞU VE YAPRAĞININ KULLANIMI -UYDU KONTROLLÜ TAKOĞRAF SERVİSİ -OPTİK BİYOTAKLİT KELEBEK -ÇİM SUYUNDAN GÜNEŞ PİLİ
 
- FAN BUHAR CİHAZIYLA DAHA AZ ENERJİ, DAHA FAZLA ISINMA VE KONFOR -ISITMA VE SOĞUTMA SİSTEMLERİNİN KULLANILARAK SICAKLIĞI SABİTLEYEN ÇOKLU ODALI CİHAZ
 
SWİMBAG
Proje, TÜBİTAK birincisi ve İzmirli öğrenci Ömer Kartelli'nin icadı, özellikle sel baskınlarına maruz kalan otomobillerin veya denize, göle düşen araçların sudan korunmasını sağlıyor.
 
ISITMA VE SOĞUTMA SİSTEMLERİNİN KULLANILARAK SICAKLIĞI SABİTLEYEN ÇOKLU ODALI CİHAZ Proje, özellikle sağım sektöründe sabit ısıda kalması gereken ilaçlar için ideal bir düzenek.
 
COMBİNED SOLAR DİSTİLLER
-Tuzlu suların içilir hale getirilmesini sağlayan bu proje dünyanın su tüketimine katkı sağlayacak.
 
SUPPORTİNG EARTH CİVİLİZATION
-Proje, dünyadan uzaya herhangi bir ham materyali göndermek ve özel bir tüp muhafaza ile kaybolmamasını, gerektiğinden yeniden uzaya dönmesini sağlamak için Ürdünlü bir öğrencinin icadı.
 
DUYGU CELEBCİOĞLU YAVUZ: " BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME MERKEZİNİ KURAN İLK KURUMUZ"
Okyanus Kolejleri BARGEM (Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi) Proje Koordinatörü Duygu Celebcioğlu Yavuz, bilimi seven ve teknolojiye ilgi duyan öğrencileri Okyanus Kolejleri çatısı altında bir araya getirdiklerini ifade etti.
Duygu Celebcioğlu Yavuz, "Yarışmamızın adı INSPO. Öğrencilerimiz burada dünyada gerçekleşen çok sayıda çevre sorununa, enerji problemine ve mühendislik ile ilgili gelişimleri bir araya getirecek projeler üretmekteler. Yarışmada öğrencilerin çalışmalarını çeşitli üniversitelerden
9 farklı akademisyenimiz ve çok sayıda hoca dinleyip, değerlendirmekte. Biz Okyanus Koleji olarak bilimsel araştırma ve geliştirme merkezini kuran ilk kurum olma özelliğini taşımaktayız ve BARGEM adı altındaki bu kurum sayesinde bu tarz organizasyonları gerçekleştirmekteyiz. Burada Kırgızistan, Türkmenistan, Malezya, Meksika, Bosna-Hersek ve Türkiye'nin dört bir yanından farklı projelerini bir araya getiren öğrenciler yer almakta.
Öğrencilerimiz sadece bilim ve teknolojiyi değerlendirmiyorlar burada aynı zamanda bir kültür alışverişi de sergiliyorlar" dedi.
 
9 AKADEMİSYEN FARKLI KATEGORİLERDE DEĞERLENDİRME YAPIYOR
9 farklı akademisyenin her kategoride değerlendirme yaptıklarını dile getiren Duygu Celebcioğlu Yavuz, "İlk önce online olarak ön değerlendirmelerini gerçekleştirdiler. Ön değerlendirmeyi geçen 60 proje buraya davet edildi ve kendi kategorilerindeki akademisyenler tarafından tekrar yeni bir değerlendirmeye alındılar. Günün sonunda ödül alacak projelerimiz belli olacak" diye konuştu.