İnternet andıcı YAŞ'ı etkiler mi?

Bu yıl orgeneralliğe yükselmesi beklenen Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korg. Pekin’in de yer aldığı 5 generalin terfisinde ya da kritik görevlere atanmalarında ‘sorun’ çıkabilir

İnternet andıcı YAŞı etkiler mi?
23 Temmuz 2011 Cumartesi 09:28 tarihinde eklendi.

 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan İnternet Andıcı iddianamesinin, başlamasına 10 günden daha kısa bir süre kalan Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) dengeleri değiştirebileceği belirtildi. İddianamede eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız’ın yanı sıra 5 muvazzaf generalin şüpheli olarak yer alması, komuta kademesinde sıkıntı yarattı. İddianamenin mahkeme tarafından kabulü halinde, aralarında bu yıl orgeneralliğe terfi sırasında bulunan ve orgeneralliğe yükselme ihtimali yüksek olarak değerlendirilen Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin’in de yer aldığı şüphelilerin terfisine ya da kritik görevlere atanmasına hükümetin karşı çıkabileceği ifade ediliyor.
 
Davaları en iyi bilen
Şüpheli sıfatıyla yargılanması talep edilenler arasında Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Mehmet Eröz, 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Mustafa Bakıcı ile Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu’nun bulunduğu ileri sürüldü.
 
Bakıcı’nın ise Şırnak merkezli tümenin sorumluluğunu yürütüyor olması ve Şırnak boyunca Irak sınırının güvenliğinden sorumlu durumda bulunması, Genelkurmay Başkanlığı’ndaki sıkıntıyı artırıyor. Bakıcı 2013 yılında korgenerallik terfisi bekliyordu.
 
Tümgeneral Çubuklu’nun yargılanacak olması ise askeri personele yöneltilen davaları en yakından takip eden ve duruma hakim pozisyondaki komutan olması nedeniyle ayrı bir sorun oluşturuyor. Geçtiğimiz yıl tümgeneralliğe terfi eden Çubuklu, 2014 yılında terfi sırasına giriyor. Ancak askeri çevreler yargılamanın Çubuklu’nun korgeneralliğe terfisini olumsuz etkileyebileceği değerlendirmesini yapıyor.
 
Hükümetin tavrı
Sanıklar arasında yer alması durumunda, bu yıl orgeneralliğe terfi sırasında olan ve büyük bir olasılıkla bu rütbeye terfi edeceği ifade edilen Korgeneral Pekin’in orgeneralliğe yükselmesine hükümet kanadının sıcak bakmayacağı belirtiliyor. Bu durumda Pekin’in görev süresinin bir yıl daha uzatılabileceği ifade ediliyor. Halen Balyoz davasının tutuklu sanıkları arasında yer aldığı için zaten terfi yolu kapanan Koramiral Otuzbiroğlu’nun ise bu davada da yargılanma olasılığı bulunuyor.
 
İsmi geçen diğer komutanlardan Korgeneral Eröz ile Tümgeneral Bakıcı’nin ise terörle mücadelede önemli görevlerde bulunuyor olması sıkıntı yaratabilecek. Adana merkezli kolordunun başında bulunan Eröz, Hatay Amanos Dağları’nda bulunan PKK unsurlarıyla mücadele ediyor.
 
Eröz 2012 yılında orgeneralliğe terfi sırasına giriyor. Ancak, Eröz’ün 2013’ten önce orgeneralliğe terfisinin beklenmediği ifade ediliyor. 

Milliyet