İnternet kısıtlamalarına Almanya'dan tepki

İnternet kullanımına ilişkin yasaklar, Today’s Zaman muhabiri ve blog yazarı Mahir Zeynalov’un sınır dışı edilmesi Almanya’nın da gündeminde.

07 Şubat 2014 Cuma 18:20 tarihinde eklendi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Almanya Müdürü Christian Mihr, gazetecinin sınır dışı edilmeyi hak edecek ciddi sebep olmadığını belirti. Almanya Gazeteciler Sendikası (DJV) Basın Sözcüsü Hendrik Zörner ise internet yasasının fikir özgürlüğünün kaldırılması manasına geldiğini söyledi.

MİHR: TÜRKİYE’DE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN FELAKET SİNYALİ

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Almanya Müdürü Christian Mihr, Today’s Zaman muhabirinin sınır dışını sert dille eleştirdi. Mihr, “Bir yabancı gazetecinin sözde hükümeti eleştiren twitter paylaşımlarından dolayı sınır dışı edilebilmesi Türkiye’de basın özgürlüğü için felaket sinyalidir. Devlet kurumlarının Mahir Zeynalov’a yönelttiği suçlamalar bu kadar ciddi bir cezayı bir nebze bile olsun hak ettirmiyor.” dedi.

Mihr, internete yasak getiren düzenlemenin ise hükümetin geçen yazdan itibaren protesto ve eleştirilere karşı uyguladığı baskıcı reaksiyonlar zincirinin devamı olarak değerlendirdi. Bu düzenlemenin tabu konular ve siyasetçiler eleştirilen siteleri hukuk devletinin kontörlü olmadan kapatılabileceği anlamına geldiğini vurgulayan Mihr, “Şimdiye kadarki tüm deneyimlere bakılırsa, Türkiye’deki şimdiden kaygı verici sansür yeni boyutlara ulaşabileceğinden endişelenmeliyiz.” açıklamasında bulundu.

DJV: GAZETECİYE EZİYET VE SINIR DIŞI KABUL EDİLEMEZ

Almanya Gazeteciler Sendikası (DJV) Basın Sözcüsü Hendrik Zörner ise internet yasasının yürürlüğe girmesini fikir özgürlüğünün kaldırıldığı manasına geldiğini belirtti. Zörner, “Gazetecinin sınır dışı edilmesi Türkiye hükümetinin sert çizgisinin göstergesidir, bizim açımızdan kabul edilemez. Gazeteciler düşüncelerini twitter ve diğer sosyal ağlarda, kendi bloglarında duyurabilmeliler. Bunu yaptığından dolayı gazeteciye eziyet edilmesi, veya sınır dışı edilmeleri kabul edilemez.” dedi.

ALMAN HÜKÜMETİ GELİŞMELERİ TAKİP EDİYOR

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın bir basın sözcüsü, Federal Hükümet adına yaptığı açıklamada, “Hepimiz için şu kesin: canlı ve eleştirici diyalog, çoğulculuk ve demokrasimizin temelidir. Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik müzakereleri sürecinde Türkiye Avrupalı partnerleri tarafından basın ve fikir özgürlüğünün korunmasına yönelik efektif adım atmaya yönelik sürekli teşvik ediliyor.” dedi.

AB’nin basın ve fikir özgürlüğü alanındaki gelişmeler hakkındaki endişelerini yine tekrarladığına dikkat çeken sözcü, AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle’nin internet yasasıyla ilgili açıklama yaptığını belirtti. Füle, “İnternet yasası ciddi endişeler yaratıyor. Kamuoyunun ihtiyacı olan daha fazla şeffaflık ve bilgi, daha az kısıtlama.” diye açıklamada bulunmuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı basın toplantısında yargı ve adalet konularını içeren 23 ve 24’cü fasılların acilen açılmasının öneminin üzerinde durulduğunu hatırlatan sözcü, fasıllar açılırsa bu konular üzerinde ‘ciddi ve bağlayıcı’ konuşmalar yapılabileceğinin altını çizdi.


CİHAN