İnternet siteleri de TSE'li olacak

ODTÜ ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) işbirliğinde internet sitelerinin uluslararası standartlara uygunluğunu belirleyen ve belgelendiren Türkiye'nin ilk ve tek akredite İnsan-Bilgisayar Etkileşimi laboratuvarı hizmet vermeye başladı.

İnternet siteleri de TSEli olacak
22 Ekim 2012 Pazartesi 12:10 tarihinde eklendi.

 

Laboratuvarın kurucusu ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, laboratuvarın kamu kurumları ve firmaların internet sayfalarının kullanıcılar açısından ne ölçüde kolay anlaşılır ve kullanılabilir olduğu konusunda çalışmalar yapacağını anlattı. 
     
İnsan-Bilgisayar-Etkileşimi laboratuvarının TSE tarafından Türkiye'deki ilk ve tek akredite kullanılabilirlik testi laboratuvarı olarak yetkilendirilerek hizmet vermeye başladığını bildiren Çağıltay, şu bilgileri verdi: 
     
''ODTÜ ve TSE işbirliğiyle tamamlanan çalışmalar sonucunda, bundan böyle gerekli uluslararası kalite koşullarını sağlayan internet siteleri ve bilgisayar sistemleri kolay kullanılabilir olduklarına dair kalitelerini belgeleyebilecekler. 
     
Uluslararası Standartlar Organizasyonunca belirlenen 'TS EN ISO/IEC 9241-151 İnsan Sistem Etkileşiminin Ergonomisi-Bölüm 151: Dünya Geneli Arayüzleri Kılavuzu' standardı ile uyumlu olan siteler daha kullanıcı odaklı ve memnuniyet verici olacak.'' 
     
-Zaman ve bütçeden tasarrufu sağlanacak- 
     
Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, internet sitelerinin pek çoğunun kolay kullanılabilir olmadığı için kullanıcılarca eleştirildiğine dikkat çekti. 
     
Bu sitelerin kalitesini ölçen güvenilir bir sistemin bugüne kadar kurulamadığını belirten Çağıltay, ODTÜ'nün Türkiye'de ilk defa gerçekleştirdiği sistemin bu konudaki açığı kapatmayı hedeflediğini söyledi. 
     
Kamu kurumlarının kullanıcıları ve firmaların da müşterileriyle aralarındaki iletişimi sağlamakta büyük öneme sahip internet sayfalarının kullanıcılar tarafından verimli ve kolay bir şekilde kullanılmasının, kullanıcıların bu siteleri kullanım sıklığını artıracağını ifade eden Çağıltay, aynı zamanda firma ve kamu kurumlarının da zamandan ve bütçeden önemli ölçüde tasarruf edeceğini vurguladı. 
     
Kalite nasıl hesaplanıyor- 
     
Çağıltay, ODTÜ İnsan Bilgisayar Etkileşimi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı'nda kullanıcıların göz hareketlerinin kaydedilerek, daha sonra kullanıcının internet sitelerinde nerelere, ne kadar süreyle ve kaç kere baktığına ilişkin değerlendirmeler yapıldığını belirtti. 
     
Bu veriler ışığında, daha kolay anlaşılır ve rahat kullanılabilir etkileşimli ekranlar tasarlamanın ve bu ekranların kullanılabilirliğini arttırmanın mümkün olduğuna işaret eden Çağıltay, laboratuvarın, arayüzlerin daha etkili ve verimli hale getirilmesine katkı sağladığını söyledi. 
     
Laboratuvarla ilgili ayrıntılı bilgiye http://ibe.bidb.odtu.edu.tr adresinden ulaşılabiliyor.