İnternette alışverişe vergi geliyor

İnternet üzerinden yapılan ticaret kayıt altına alınıyor. Kredi kartı kullanılarak gerçekleştirilen elektronik ticaretin vergilendirilmesi için de çalışma yapılıyor

İnternette alışverişe vergi geliyor
11 Nisan 2011 Pazartesi 08:05 tarihinde eklendi, 1.134 kez okundu.

 

Gelir İdaresi Başkanlığı, bu çalışmalar kapsamında kredi kartı kullanarak internet üzerinden yurtdışından yapılan alışverişlerde vergi tarhiyatı için alternatif üretiyor.
 
Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67’inci maddesiyle bankalara getirilen stopaj yükümlülüğünde olduğu gibi, internette kredi kartıyla yapılan alışverişlerde de, KDV tarhiyatının bankalar üzerinden yapılıp yapılamayacağı üzerinde duruluyor.
 
Yetkililer, yurtdışından yapılan ticaretin de vergi kapsamına alınması zorunluluğu bulunduğunu, bu konuda diğer ülke uygulamalarına da bakılacağını ve e-ticaretin vergilendirilmesine dönük kanuni düzenlemeye gidileceğini bildirdi.
 
150 EURO'NUN ÜSTÜNDE ALIŞVERİŞ YAPANLAR
 
Bu arada internet yoluyla kredi kartı kullanılarak yurtdışından yapılan alışverişler, gümrük mevzuatındaki limitler açısından da ayrıca izlemeye alınıyor. Bu incelemede gümrük mevzuatı ile tanınan 150 Euro tutarındaki muafiyet hükümlerini ihlal eden ticari nitelikteki muameleler tespit edilecek ve ihlali yapanlar hakkında işlem yapılacak.
 
Yürürlükteki mevzuata göre, “önemli değeri olmayan eşya” olarak tanımlanan ve yurtdışından posta yoluyla ve yurt dışından posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen ve toplam kıymeti 150 Euro'yu geçmeyen eşyaya da ticari nitelikte olmamak şartıyla ayrıca muafiyet tanınıyor.
 
İlgili mevzuatta buna ilişkin hüküm, “Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen, gümrük kıymeti gönderim başına toplam 150 Euro'yu geçmeyen, ticari miktar ve mahiyette olmayan eşyaya muafiyet tanınır“ şeklinde düzenleniyor.