Interpol-FIFA Çalıştayı sona erdi

Interpol-FIFA Futbolda Şike ve Yasadışı Bahse Karşı Eğitim ve Önleme Programı Türkiye Çalıştayı, sona erdi.

Interpol-FIFA Çalıştayı sona erdi
05 Şubat 2013 Salı 17:42 tarihinde eklendi.

 

WOW Hotels&Convention Center'da gerçekleştirilen çalıştayın ardından Interpol Sporda Dürüstlük Yönlendirme Grubu Başkanı John Abbott, FIFA Güvenlik Departmanı Müdürü Ralf Mutschke ve Köln Spor Üniversitesi Spor Hukuku Uzmanı Anja Berninger, değerlendirme toplantısı düzenledi.
 
Interpol Sporda Dürüstlük Yönlendirme Grubu Başkanı John Abbott, Türkiye Futbol Federasyonu'ndan(TFF) gelen teklif üzerine Türkiye'de bu çalıştayı gerçekleştirdiklerini söyledi. 
 
Çalıştaya Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı temsilcileri, TFF, Merkez Hakem Kurulu, Spor Toto Süper Lig kulüpleri, Spor Toto Teşkilatı yetkililerinin katıldığını kaydeden John Abbott, "Şikeyle ilgili çalıştayımızda çok kapsamlı bir alana hitap ettik. Çok çeşitli konuları tartıştık. İlk olarak sorunun ne olduğunu anlamaya çalıştık. Şikenin global bir suç haline geldiğini ve organize suç örgütlerinin bu işe bulaştığını tartıştık. Bu anlamda mevzuatı inceledik. Bunun yanı sıra eğitim, öğretim ve önleyici faaliyetlerin önemine değindik.'' şeklinde konuştu.
 
Abbott, futbolun ruhunu korumak istediklerini belirterek, oturdukları yerden bunu engelleyemeyeceklerini; aktif olarak mücadele etmeleri gerektiğini dile getirdi. Son derece başarılı bir çalıştay olduğunu kaydeden Abbott, "Bu daha sonra atılacak adımlar için de son derece iyi bir başlangıç oldu.'' ifadesini kullandı.
        
"TÜRKİYE'DEKİ ŞİKEYE GLOBAL OLARAK BAKTIK"
        
Türkiye'de yaşanan şike soruşturması hakkında kendilerine bir sunum yapıldığını da kaydeden Abbott, soruna global olarak baktıklarını söyledi. Şikenin sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın karşı karşıya kaldığı bir sorun olduğunun altını çizen Abbott, şunları söyledi:
 
"Suçlular, uluslararası hareket ediyor. Tek bir ülkenin sınırlarında kalmıyorlar. Bu herkes için büyük bir zorluk demek. Şike anlamında karşı karşıya kaldığımız risk ve sorunları göz ardı etmemeliyiz. Her yerde şike soruşturmaları yapıldı. 17 ülkede büyük sorunlar çıktı. Organize suç örgütleri de bunun büyük bir fırsat olduğunu fark etti. Çünkü maçlara şike karıştırmak, düşük riskli ve yüksek getirili bir yol. TFF'in tüm üyeleri ve bizler, şike yapmak isteyenleri engellemek istiyoruz.''         
 
Abbott, Europol'un Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bir çok ülkede oynanan maçlarda şike yapıldığına dair şüphelerinin olduğuna yönelik yaptıkları açıklamaların hatırlatılması üzerine, araştırmadan haberleri olduğunu dile getirdi. 
 
"Suçun her türlüsünün üstesinden gelmek oldukça zor bir iş." diyen Abbott, Interpol'ün de bunun farkında olduğunu kaydederek şöyle konuştu:
 
"Europol'de ortak soruşturma ekibi oluşturuldu. Biz de bu ekiple çalışma halindeyiz. Bizler şike soruşturmalarında koordinasyona dahil olmakla sorumluyuz.'' 
 
        
Köln Spor Üniversitesi Spor Hukuku Uzmanı Anja Berninger ise Türkiye'deki şike soruşturmasına değinerek, "Türkiye'de uygulamada olan mevzuatı göz önünde bulundurduğumuzda, dünyanın sayılı etkili mevzuatlarından olduğunu söyleyebiliriz. Şike sadece bir kaç ülkede suç durumunda. Çoğu ülkede şike, sahtecilik olarak değerlendiriliyor. Ancak Türkiye'de şikenin açık bir tanımı yapılmış durumda." diye konuştu.
 
Bu durumu iyi bir gelişme olarak nitelendiren Berninger, "TFF'de oyuncular, hakemler ve kulüp yetkilileri için suçları ve cürümleri tanımlamış bulunduğunu görüyoruz.'' dedi.
 
 
FIFA Güvenlik Departmanı Müdürü Ralf Mutschke, İstanbul'da yapılan toplantıyı bir çok ülkede de gerçekleştirdiklerini ifade etti. Şikenin global bir sorun olduğunu kaydeden Mutschke,  ''Roma'da UEFA'nın 51 üye ülkesiyle birlikte bir toplantı yaptık. Şike artık global bir sorun. Bir sonraki adım olarak bir çok ülkede bu çalıştayları düzenlemeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

CİHAN