"İntibak" kime, nasıl yansıyacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'da intibakı gerektiren bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

İntibak kime, nasıl yansıyacak?
01 Mart 2012 Perşembe 23:13 tarihinde eklendi, 1.408 kez okundu.

TBMM Genel Kurulunda, emekli aylıklarında intibakı sağlayan yasa tasarısı üzerindeki görüşmelerde Hükümet adına konuşan Faruk Çelik, sosyal güvenlik reformunun artık gerçekleştiğini, bunun ana parametreleri ile oynamamak gerektiğini söyledi. Faruk Çelik, ''Ne kadar prim ödüyorsanız o kadar emekli aylığı almak durumundasınız'' dedi. 
    
Emekli Sandığında intibakı gerektirecek bir durum olmadığını belirten Faruk Çelik, çünkü burada gösterge ve katsayı çerçevesinde aylık bağlama esasının söz konusu olduğunu, dolayısıyla yıllar arasında bir fark bulunmadığını ifade etti. 
    
Faruk Çelik, şöyle devam etti: 
    
''Bağ-Kur'da da basamak söz konusu. Basamaklar nedeniyle ödediklerinizin gereğini alıyorsunuz. Bu nedenle Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'da intibakı gerektiren bir durum söz konusu değil. 
    
Geriye eski SSK kalıyor. Bu düzenlemede haksızlık, eksiklik vardı. 2000 öncesinde siyasiler bu sistemle son derece uğraşmış ve sistemi bozmuşlar. Seyyanen zamlarla eşitsizlik derinleşmiş. 2000 yılı öncesinde sistemin bozulmasından kaynaklanan, sistemin itiraza neden olan konularını 2008'e uyarlama çalışması yapıyoruz şimdi.'' 
    
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, emekli aylıklarına ilişkin sözlerine de değinen Faruk Çelik, ''Sayın Arınç'ın dediği, 'yüzde 75 gelişme payını 2000 öncesi emeklilerine veriyoruz.' Medyaya nasıl yansıdı bilmiyorum. Medyanın algılamasında da sıkıntı olabilir. Yüzde 75 gelişme hızından, 2000 öncesi emeklilere pay vermedir bu'' diye konuştu. 
     
-Kim ne kadar alacak?- 
     
İntibak düzenlemesinin emeklilere nasıl yansıyacağı hakkında da bilgi veren Faruk Çelik, şöyle devam etti: 
    
''Üst göstergeden emekli olanlardan 3600 gün pirim ödeyen emeklimizin aylığına 118, 5000 gün pirim ödeyen emeklimizin aylığına 149,5, 6000 bin gün pirim ödeyen emeklimizin aylığına 174, 74000 gün pirim ödeyen emeklimizin aylığına 212, 9000 bin gün pirim ödeyen emeklimizin aylığına 247, bunun üzerinde pirim ödeyen emeklimizin aylığına 339 liraya kadar yansıyacak."