İntibak yasası hazır!

Bülent Arınç, 1 milyon 913 bin kişinin yararlanacağı İntibak Yasası ile ilgili oranların belirlendiğini açıkladı.

İntibak yasası hazır!
16 Ocak 2012 Pazartesi 21:29 tarihinde eklendi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu'nun, 2000 yılı öncesinde emekli maaşı bağlananları ilgilendiren "İntibak Yasası"nda refah payının yüzde 75 olarak uygulanması kararı aldığını bildirdi. 
    
Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, kamuoyunda "İntibak Yasası" olarak bilinen, 2000 yılı öncesinde emekli maaşı bağlananları ilgilendiren düzenlemenin TBMM'ye sevk edilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi. 
    
"Yapılan müzakereler sonunda en çok kişinin istifade edebileceği ve en yüksek oranda artış yapılması kabul edilmiştir. Bu artış yüzde 75 olarak Bakanlar Kurulumuzda kabul edilmiştir" diyen Bülent Arınç, refah payının yüzde 75 olarak uygulanması kararı alınan düzenlemeden 1 milyon 913 bin kişinin istifade edeceğini belirtti. 
    
Bülent Arınç, tasarının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını ve TBMM'ye sevk edileceğini bildirdi. 
    
Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin yaptığı açıklamada, KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş'ın cenaze töreninin yarın yapılacağını belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun törene katılacağını bildirdi. 
    
Bakanlar Kurulu adına Denktaş'a Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen Bülent Arınç, heyetin yarın saat 08.00'de KKTC'ye gideceğini belirtti. 
    
Ayrıca Milli Takım ve Fenerbahçe'nin ünlü oyuncusu Lefter Küçükandonyadis'in de önceki gün yaşamını yitirdiğini anımsatan Bülent Arınç, Lefter'in vefatından dolayı Bakanlar Kurulu adına üzüntülerini belirtmek istediğini söyledi. 
    
Bülent Arınç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından "İntibak Yasa Tasarısı" hakkında bilgi sunulduğunu belirterek, tasarının tamamlanarak, TBMM'ye gönderilmek üzere hazırlandığını söyledi. 
    
Yine Bakan Çelik tarafından, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanun Tasarısı'nın, Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu belirten Bülent Arınç, bu tasarı ile kamu ve özel sektöre ait iş yerlerinde, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasına ilişkin, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerin yeniden düzenlenmesinin öngörüldüğünü aktardı. 
    
Bülent Arınç, tasarının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını kaydetti. 
    
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından uzun süredir hazırlıkları devam eden Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanun Tasarısı'nın Bakanlar Kurulu'nun bilgisine sunulduğunu, bu tasarının yabancıların Türkiye'ye girişi, kalmaları ve koruma talep eden yabancılara sağlanacak korumaya ilişkin usul ve esaslar ile İçişleri Bakanlığına bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün kuruluşunun düzenlenmesini içerdiğini söyledi. Bunun da olumlu bulunduğunu kaydeden Arınç, bu konunu da imzaya açılmasına karar verildiğini söyledi. 
     
-İntibak Yasası- 
     
Halk arasında "İntibak Yasası" olarak bilinen, yani 2000 yılı öncesinde bağlanan malullük, yaşlılık ve ölüm aylıklarının prim ödeme gün sayıları üzerinde, refah payı dikkate alınarak, yeniden yapılacak artışların, Bakanlar Kurulu'nda görüşüldüğünü aktaran Bülent Arınç, bu konunun, yıllardan beri bir olumsuzluk olarak devam ettiğini ifade etti. 
    
Bülent Arınç, seçimler öncesinde ve sonrasında da AK Parti Hükümeti tarafından intibakın bir an önce yasalaşacağı ve bu konudaki beklentilerin de karşılanacağının ifade edildiğini anımsattı. Bunun, çok kolay bir konu olmadığını, çünkü geçmişte sosyal güvenlik alanında çok farklı şekillerde emeklilik aylıklarının bağlandığını belirten Bülent Arınç, şimdi bunların arasındaki intibakı çözmek için de çok ciddi bir teknik çalışma gerektiğini söyledi. 
    
Bakan Bülent Arınç, bu konu üzerinde birkaç konunun tekrar oluşturulduğunu ve bugün Bakan Çelik'in takdimleri ile de artık TBMM'de görüşülecek hale geldiğini belirtti. 
    
Daha iyi anlaşılması için bazı konuları ifade etmek istediğini belirten Bakan Bülent Arınç, şu anda Türkiye'de "SSK emeklileri, SSK tarım emeklileri, BAĞ-KUR emeklileri, BAĞ-KUR tarım emeklileri ve memur emeklileri" olmak üzere maaş alan guruplar bulunduğunu söyledi. 
    
Bu kategoriler içerisinde, 9 milyon 928 bin 960 kişinin emekli maaşı aldığını ifade eden Bülent Arınç, şöyle konuştu: 
    
"Bunlardan SSK emeklisi ki bunlar da yaşlılık, malullük, iş kazası geliri, iş kazası ölüm geliri olarak ayrı kategorilerde değerlendirilmektedir. SSK'dan en çok yaşlılık türü emekli maaşı alanlar vardır. Bunların sayısı 4 milyondan fazladır. Malullük 66 bin 689 kişi, ölüm aylığı alan 1,5 milyon, iş kazası geliri 58 bin, iş kazası ölüm geliri 78 bin civarında. Toplam SSK türünden emekli maaşı alan 5 milyon 727 bin 783 kişi bulunmaktadır. SSK tarım emeklisi 49 bin 383, Bağkur emeklisi 1 milyon 760 bin 872, Bağkur tarım emeklisi 534 bin 157, memur emeklisi de 1 milyon 856 bin 765. 
    
Böylece 9 milyon 928 bin 960 kişiye emekli aylığı ödenmektedir. 2011 yılında bu kişilere emekli aylığı ödemesi 91 milyar 600 milyondur. Yani 92 katrilyona yakın 10 milyon civarındaki emeklimize maaş ödemesi yapılmaktadır."