İntibak zammı AİHM’lik

İş mahkemesi tarafından intibak hakkı 231 TL olarak hesaplanan ancak SGK tarafından enflasyon dahil 50 lira zam alabilen Hamdi Öz, çözüm için AİHM'e başvurdu

İntibak zammı AİHMlik
09 Ocak 2013 Çarşamba 10:16 tarihinde eklendi, 1.193 kez okundu.

 

Uzun zamandır beklenen intibak zammı, pek çok emekliyi hayal kırıklığına uğrattı. “İntibak ile toplu para verilecek” söylentilerine inanan pek çok emekli borç altına girerken, fark miktarları da bazı emeklileri tatmin etmedi. İş mahkemesi tarafından intibak hakkı 231 lira olarak hesaplanan ancak SGK tarafından enflasyon dahil 50 lira zam alabilen İşçi Memur Bağ-Kur Emeklileri Derneği Genel Başkanı Hamdi Öz, çözüm için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kapısını çaldı.
 
2000 yılından önce emekli olanlar intibak zammı miktarlarını öğrenmeye başladı. İntibak zamlarının açıklandığı saatlerde SGK’nın sitesi kilitlenirken bazı emekliler internet kafelere akın etti. 2 milyon emekli yeni maaşlarını öğrendi.
 
Mahkeme 231, SGK 50 TL
Pek çok emekli, intibak zamlarını az buldu. Hamdi Öz, Milliyet’e yaptığı açıklamada, 6 binin üzerinde gün sayısıyla 1979 yılında emekli olduğunu anlattı. İntibak yasasının çıkmasının ardından iş mahkemesine başvurduğunu belirten Öz, intibak miktarının hesaplanması talebinde bulunduğunu anlattı. Öz, bilirkişiden görüş alan mahkemenin, kendisi için 231 lira intibaka hükmettiğini, toplam alacağını ise 51 bin lira olarak hesapladığını kaydetti. Öz, SGK tarafından belirlenen intibak zammının ise enflasyon farkı dahil 50 lira olduğunu söyledi.
 
İntibak zamlarının düşük çıkacağını önceden tahmin ettiklerini, intibak açıklandıktan sonra da haklı çıktıklarını belirten Öz, davayı Anayasa Mahkemesi’ne götürme girişimlerinin Yargıtay tarafından kabul edilmemesi üzerine iç yargı yollarının tükendiğini ve AİHM’e başvurduklarını söyledi. Öz, 5534 sayılı “Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”a göre intibak yapılmasını istediklerini kaydetti.
 
‘Aşırı borca girdiler’
Hamdi Öz, pek çok emekli üyelerinin ise “İntibak ile toplu para verilecek” söylentilerinden olumsuz etkilendiğini söyledi. Öz, “Alışverişe koşmuşlar. Şimdi bana ne yapacaklarını soruyorlar. Asıl kıyamet tüm emekliler maaş almaya gittiğinde kopacak” diye konuştu.

Milliyet