iOS 6'daki en önemli yenilik

Apple yeni nesil mobil işletim sistemi iOS 6'nın 200'den farklı yeniliğe evsahipliğini yaptığını duyurdu.

iOS 6daki en önemli yenilik
14 Haziran 2012 Perşembe 12:29 tarihinde eklendi, 1.123 kez okundu.

 

Yeni eklenen bu özelliklerden bazıları rakipler karşısındaki eksikliklerin yamanması (misal 3G üzerinden video görüşme gibi) olarak değerlendirilirken, bazıları ise iOS platformunu ciddi anlamda rakiplerinin önüne geçirecek hamleler olarak görülüyor.
 
İşte bu yeniliklerin başında Siri ile Haritalar geliyor. Siri maalesef halen Türkçe desteği kazanmadığı için bizi şu aşamada pek de ilgilendirmiyor ancak haritalar gerçekten önemli bir alt başlık.
 
Dün gecenin en büyük sürprizlerinden birisi Apple'ın iOS 6 ile birlikte, mobil platform ve harita servisi denilince ilk akla gelen isim olan Google yani Google Maps ile yollarını ayırmış olması.
 
Artık Apple'ın haritaları sektörün dev isimlerinden birisi olan TomTom imzası ile gelecek. Otomobil navigasyon sistemleri ve gerçek zamanlı trafik bilgisi konularındaki uzmanlığı ile tanıdığımız Hollanda menşeli firma, konuya ilişkin yaptığı açıklamada Apple ile küresel harita lisansı konusunda anlaşma yaptıklarını resmen onayladı.
 
TomTom anlaşmasının Google için oldukça önemli bir kayıp olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte, özellikle mobil navigasyon uygulamalarını sıklıkla kullananlar adına Apple'ı tercih sebeplerinden birisi olması muhtemel bir yenilik bu.
 
Son olarak da Apple'ın yeni harita servisi ile birlikte sunacağı ana hizmetler:
 
Navigasyon desteği
 
Vektör tabanlı -yani yakınlaşmak ve uzaklaşmak kolay olacak- 3B haritalar (Google Android'in 3B modu gibi olacak; uydu görünümü de bulunuyor)
 
Gerçek zamanlı trafik bilgisi
 
Fly Over özelliği (Çeşitli bölgeleri ve şehirleri, havadan interaktif 3B modellemesiyle görebilecek ve üzerlerinde yakınlaştırma, çevirme vb. yapabileceğiz.) 
 
Turn By Turn navigasyon özelliği (Standart yön bildirimleri ve 'hızlı rota' gibi özelliklerin yanısıra doğrudan Siri'den de destek alabileceğiz.)
 
Trafik raporları (Kaza veya aşırı yoğunluk gibi konularda)
 
Siri ile bütünleşik yapı
 
Siri'den tavsiyeler alabilme (ne kadar kaldı? benzinci nerede? vb.)
 
iPad'e yönelik hız iyileştirmeleri
 
Kilit ekranından da çalıştırılabilecek olması
 
PC Labs