iPhone kullananlara müjde

iPhone ve iPad kullanıcılarının en büyük derdi olan Flash sorunu, Adobe'un attığı son adımla bitmek üzere.

iPhone kullananlara müjde
10 Mart 2011 Perşembe 11:30 tarihinde eklendi, 1.136 kez okundu.

 

Apple ile Flash konusunda bir türlü uzlaşamayan Adobe, sonunda kendinden beklenmeyecek bir adım attı ve Flash içeriği HTML5'e çeviren yeni bir aracı yazılım geliştiricilere ve reklamverenlere sundu. 
 
HTML5 desteğine sahip olan iPhone ve iPad'ler, bu araç sayesinde web sitelerinde yer alan tüm Flash içerikleri görüntüleyebilecek. 
 
Adobe, bu konuda Apple ile temasa geçmektense doğrudan Apple için uygulama geliştirilen yazılım geliştiricileri ve reklamverenlere yöneldi. Wallaby isimli bu format dönüştürücü araç sayesinde (Flash'tan HTML5'e) reklamverenler, reklam banner'larını (reklam bantlarını) Flash'tan HTML5'e çevirebilecek ve bu şekilde içerikte düzenlemeye gidebilecek. Bu sayede Apple engelini de bu cihazlar dahilinde aşmış olacak. Kullanıcılar ise hiçbir şey yapmadan, Safari web tarayıcısını kullanarak Flash içerikleri görebilecek.
 
APPLE NEDEN FLASH'I İSTEMİYOR
 
Apple'ın Flash içeriği dışlamasının birçok nedeni var. Flash içeriğin iPhone ve iPad bataryasını çok hızlı bir şekilde sömürmesi ve Flash uygulamaların Apple'ın AppStore mağazasındaki uygulamaları gölgede bırakabilme ihtimali, Apple'ın Flash'ı neden istemediğini de gösteriyor aslında. Özellikle uygulama konusu önemli; zira Apple asıl gelirini telefon veya iPad satışından değil, AppStore uygulama mağazasında bulunan yüzbinlerce uygulama için geliştiricilerden kestiği komisyondan alıyor. 
 
WALLABY NASIL ÇALIŞIYOR
 
Adobe Wallaby, Flash içeriği HTML5 formatına dönüştürüyor. Bu şekilde Flash animasyonlar veya diğer çalışmalar HTML5 altında da görülebiliyor. Ayrıca Adobe Dreamweaver sayesinde de kullanıcılar dilediği gibi Flash içeriklerini HTML5 formatı altında düzenleyebiliyor.
 
FLASH'I OYNATAN BİR UYGULAMA YOK
 
Yeri gelmişken önemli bir hatırlatmada da bulunmak gerekiyor: Apple AppStore'da yer alan bazı uygulamalar, Flash içeriği çalıştırabileceğini iddia ediyor ve bu doğrultuda kullanıcılardan ödeme talep ediyor. Ancak bu tip uygulamalar kesinlikle işe yaramıyor. Son aylarda çıkan Skyfire isimli araç, gerçekten de Flash içeriği görüntüleyebiliyordu. Ancak o uygulama da aslında Flash içeriği HTML5 formatına çevirmekten başka bir şey yapmıyordu. Satışa sunulduğu ilk gün sunucularına binen ağır yük nedeniyle devredışı kalan Skyfire da kullanıcıların bu anlamda yarasına merhem olmayı başaramamıştı.