Irak İnsan Hakları Gözlemevi: Musul'da 3 bin 846 sivil öldü

IRAK İnsan Hakları Gözlemevi'nin hazırladığı bir rapora göre, Musul'da 17 Ekim günü başlayan operasyonlarda, şimdiye kadar geçen süreçte 3 bin 846 sivil öldü, 10 bine yakın ev yıkıldı.

Irak İnsan Hakları Gözlemevi: Musulda 3 bin 846 sivil öldü
26 Mart 2017 Pazar 12:43 tarihinde eklendi.
Merkezi Bağdat'ta bulunan Irak İnsan Hakları Gözlemevi (IOHR) Musul'dan kaçanlarla görüşerek hazırladığı raporu internet sayfasında yayınladı. Raporda, özellikle kentin batısında 19 Şubat'ta yeniden başlayan operasyonda, binlerce sivilin öldürüldüğü ifade edildi. IOHR yetkililerinin Musul'dan kaçan kişilerle görüşerek hazırladığı rapora göre IŞİD terör örgütü tarafından kontrol edilen bölgelerdeki çatışmalar ve sivil yerleşim bölgelerinin bombardımanlardan etkilenmesi nedeniyle on binlerce kişi kaçmak zorunda kaldı. Raporda 17 Ekim günü başlayan operasyondan şimdiye kadar geçen süreçte 3 bin 846 sivilin öldürüldüğü ve 10 bine yakın evin yıkıldığı belirtildi. Irak ordusu ve koalisyon güçlerinin, sivillerin korunması için uyarıldığı raporda şu ifadelere yer verildi, "Irak Silahlı Kuvvetleri ve uluslararası koalisyon, Musul'un batısında yaşayan sivillerin korunması için mümkün olan tüm önlemleri almalı ve operasyonlar sırasında silahsız sivillere uygulanabilecek ciddi ihlallerden kaçınmalıdır."
 
Musul'dan kaçanların görüşüne de yer verilen raporda çok sayıda cesedin enkaz altında olduğu belirtildi. Raporda bir Musul sakini, "Bizim yaşadığımız bölgede sadece birkaç DEAŞ'lı vardı. Buna rağmen, kime ait olduğunu bilmediğimiz uçaklar, yerleşim bölgelerini bombaladı. Bu sırada üzerimize yıkılan evde 5 aile yaşıyorduk" dedi. Başka bir Musullu ise "Örgüt 8 aileyi bir evde rehin aldı. Örgüt üyeleri evin çatısına çıkarak, Irak ordusuyla çatışmaya başladı" diye konuştu. 
 
DEAŞ'ın 2014 yılında ele geçirdiği Musul'un kurtarılması için 17 Ekim 2016'da operasyon başlatıldı. Kürt yönetimine bağlı peşmerge güçleriyle, Irak ordusunun karadan katıldığı operasyona koalisyon güçleri de havadan destek verdi. Geçtiğimiz günlerde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'den yayın yapan Rudaw televizyonu, bir hava bombardımanı sırasında 200'den fazla sivilin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.