Irak ordusu kritik bölgeyi ele geçirdi

Irak ordusu günlerdir beklenen hamleyi yaptı. Kerkük'ün güneyinden kent merkezine doğru harekat başlattı. Ordu bölgede ilerleyişini sürdürüyor. Irak ordusu, Iraklı güçlerin Kerkük havaalanını peşmergenin elinden aldığını duyurdu. Irak ordusunun Tuzhurmatu'nun tamamında kontrolü sağladığı da belirtiliyor.

Irak ordusu kritik bölgeyi ele geçirdi
16 Ekim 2017 Pazartesi 14:55 tarihinde eklendi.
Irak ordusunun yaptığı açıklamaya göre merkezi hükümete bağlı güçlerin ele geçirdiği yerler arasında, Kerkük havaalanı, Kuzey Petrol Şirketi'ne ait bir istasyon, yakınlarındaki bir işleme tesisi ve Kerkük kentinin güneyindeki sanayi bölgesi yer alıyor.
 
Uluslararası haber ajansı Reuters'a açıklama yapan iki Iraklı komutan, Irak ordusunun Kerkük şehir merkezine girme emri almadığını, kentin güvenliğini sağlamayı amaçladığını iddia etti.
 
TUZHURMATU'DA KONTROL SAĞLANDI
Irak ordusu Salahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde kontrolü sağladı.
 
Irak devlet televizyonunun haberine göre, Irak ordu birlikleri, Tuzhurmatu'ya girerek ilçenin tamamının kontrolünü ele geçirdi. 
 
Peşmerge ile Irak güçleri arasında dün Tuzhurmatu'da saatlerce çatışma yaşanmıştı.
 
Daha önce Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Peşmerge tarafından kontrol edilen Kerkük'ün Dakuk ilçesinde de Irak ordu birliklerinin hakimiyet sağladığı ifade edildi.
 
İBADİ'DEN PEŞMERGEYE ÇAĞRI 
Irak Başbakanı Haydar el İbadi de peşmerge güçlerine Irak federal yetkililerine bağlı hareket etmeleri çağrısında bulundu.
 
KYB'YE BAĞLI PEŞMERGE ÇEKİLDİ 
 
Peşmergenin ise güneydeki bölgelerden kent merkezinin iç kesimine doğru çekildiği belirtiliyor. Çekilen peşmergelerin Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bağlı olduğu ve Bağdat yönetimiyle anlaşmalı olarak böyle bir adımın atıldığı ifade edildi. KYB peşmergelerinin çekilmesi üzerine Erbil'den takviye kuvvetlerin bölgeye gönderildiği belirtildi.