"Irak, Suriye’deki çatışmaların bir parçası değil"

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Birleşmiş Milletler’de (BM) gazetecilerin sorularını yanıtladı.

27 Haziran 2013 Perşembe 23:55 tarihinde eklendi.

Bir gazetecinin İran’dan gönderilen ve Irak üzerinden geçen silahların Suriye’ye gitmesini nasıl değerlendirdiği sorusuna Zebari, "Irak, Suriye'deki çatışmaların bir parçası değil.’’ diye cevap verdi.

BM Güvenlik Konseyi'ne Irak ve bölgedeki son gelişmelerle ilgili bilgi veren Zebari, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Irak’ın Suriye'deki krize askeri malzeme sağlamalarının söz konusu olmadığını ifade eden Zebari, "İran'dan Suriye'ye giden bir çok uçakta arama yaptık.

Irak'tan Şam'a giden seferler son dönemde durduruldu. Bu şekilde bazı gönüllülerin bu transferlerden faydalanmasının önüne geçtik" diye açıklama getirdi.

Zebari, dün Cenevre'de olduğunu da hatırlatarak, Cenevre-2 Konferansı'nın toplanması için yapılan çalışmalara destek verdiğini söyledi.

Irak’ta süre giden terör olayına da değinen Zebari, ülkesinin bu konuda fazlasıyla acı çektiğini söyledi. Zebari, terör ile mücadelenin uluslararası toplumun işbirliği ile üstesinden gelinebileceğini belirterek, Irak’taki kanlı olayların yurt dışı bağlantılı olduğunu ima etti.

Zebari ayrıca terör örgütleri ile yalnızca silah gücü ile değil finansal ve insan kaynaklarını da kullanarak mücadele edilmesinin şart olduğunu ifade etti.


CİHAN