Irak'tan kara harekatına yeşil ışık

Irak'ın Ankara Büyükelçisi Abdul Amir Kamil Abi-Tabikh, Türkiye'nin terör örgütüne karşı Irak'ta yapacağı bir kara harekatının iki ülke arasındaki anlaşmalara uygun olması halinde sakınca görmediklerini belirterek, "Türkiye'nin güvenliği Irak'ın güvenliği manasına gelir" dedi.

Iraktan kara harekatına yeşil ışık
24 Ağustos 2011 Çarşamba 17:57 tarihinde eklendi, 1.078 kez okundu.

 

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Abi-Tabikh'i parti genel merkezinde kabul etti.
 
Abi-Tabikh, parti genel başkanlığına yeniden seçilen Kamalak'ı tebrik etmek ve kendisi ile tanışmak için bu ziyareti gerçekleştirdiğini söyledi.
 
Saddam Hüseyin döneminde kendisinin yurtdışında Saadet Partisi'ni takip ettiğini ve parti tarihini bildiğini ifade eden Abi-Tabikh, “Sizinle görüştüğüm için mutluyum. Sizlere sağlık ve partinize başarı dilerim” diye konuştu.
 
Kendisini Türkiye'de yabancı bir ülkenin büyükelçisi gibi değil evindeymiş gibi hissettiğini anlatan Abi-Tabikh, “Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bey olsun, Türk hükümetinin yetkilileri olsun, her zaman şunu söylemişimdir; Türkiye gerçekten Irak için bir garanti belgesi, özellikle istikrar ve güvenlik bakımından. Biz komşu bir ülkeyiz, birbirimizi ister istemez komşu olduğumuza göre etkileriz. Hayır olsun, şer olsun hepsini paylaşıyoruz. İnşallah her zaman hayırlı olur” görüşünü dile getirdi.
 
Abi-Tabikh, Kamalak Irak'ı ziyaret etmek isterse isteklerini gerçekleştirmek için hazır olduğunu da ifade etti.
 
Kamalak ise Türkiye'nin Irak ile sadece komşu değil kardeş ülke olduğunu belirtti. Kamalak, ülkeler arasında sınırlar olsa da gönüller arasında sınır olmadığını ifade etti. Kamalak, “Bizim Irak ile ilgili temennimiz, arzumuz; oranın bir an önce istikrara kavuşması ve oradaki kardeşlerimizin huzur ve refah içerisinde yaşamasıdır. Irak halkının yani oradaki kardeşlerimizin huzur ve mutluluğu bizi mutlu eder” diye konuştu.
 
SINIR ÖTESİ OPERASYON
 
Abi-Tabikh, bir gazetecinin, “Türkiye'nin terör örgütü PKK ile mücadele kapsamında muhtemel bir kara operasyonunu nasıl değerlendiriyorsunuz” şeklindeki sorusuna şu cevabı verdi:
 
"Bu soru kolay bir soru değil. Her şeyin, siz de biliyorsunuz, iki ülke arasındaki olan anlaşma kanalı ile gerçekleştirilmesi gerekiyor. Biz de her şeyi zaten anlayışla karşılıyoruz. İki hükümet arasında bir işbirliği köprüsü tesis ettik. Anlaşma kanalı ile iki ülke arasında ne olursa olsun bir sakıncası yoktur. Türkiye'nin güvenliği, Irak'ın güvenliği manasına geliyor."
 
Büyükelçi Abi-Tabikh ayrıca terörle hiç bir problemin çözülemediğinin altını çizerek problemlerin diyalog, ahlak kuralları, din ve uluslararası hukuk çerçevesinde çözülmesinden yana olduğunu sözlerine ekledi.