İran: ABD uçağını vurduk

İran Devrim Muhafızları’nın, kutsal kent Kum üzerinde uçan ABD’ye ait bir casus uçağı düşürdüğü iddia edildi. Uçağın, Kum’daki nükleer tesisin yakınlarında düşürüldüğü öne sürüldü.

İran: ABD uçağını vurduk
20 Temmuz 2011 Çarşamba 11:22 tarihinde eklendi, 1.019 kez okundu.

 

Javanonline.ir sitesinin haberine göre, İran parlamentosunun Ulusal güvenlik ve Dış Politika Komitesi üyesi Ali Akazadeh Dafsari, “insansız hava aracının dün Fordo uranyum zenginleştirme tesisinin yakınlarında uçarken Devrim Muhafızları’nın hava savunma birimi tarafından fark edilerek düşürüldüğünü” söyledi. 
 
Dafsari, “ABD’ye ait insansız hava aracının Fordo nükleer tesisinin yerini tespit etmek ve CIA için nükleer tesis hakkında bilgi toplamak amacını taşıdığını” ifade etti.
 
Dün erken saatlerde, İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mehmanparast, Tahran rejiminin barışçı nükleer programı kapsamında uranyum zenginleştirilmesi sürecinde kullanılacak yeni nesil santrifüjler kullanmaya başlayacağını açıklamıştı.
 
NÜKLEER ENERJİ TARTIŞMASI
Nükleer Silahsızlanma Anlaşması’na imza atan ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) üyesi olan İran, barışçı amaçlar altında nükleer enerjiye sahip olmak için her türlü hakka sahip olduğunu savunmuştu.
 
UAEK, İran’ın nükleer tesislerinde çok sayıda denetim yapmış olmasına rağmen İran’ın sivil nükleer programının gizlice nükleer silah üretmeyi amaçladığına dair hiçbir delil bulamadı.
 
Batı istihbaratı, Kum kentindeki uranyum zenginleştirme tesisini bu ay içinde ortaya çıkarmıştı.