İran için kritik gün

İran’ın eski Sovyet bilim adamlarının yardımıyla nükleer savaş başlığı yapmak için zincirleme reaksiyon denemeleri yaptığı iddia edildi

İran için kritik gün
08 Kasım 2011 Salı 08:53 tarihinde eklendi.

 

BM’ye bağlı olarak çalışan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (IAEA) İran hakkında topladığı istihbarat raporlarından Tahran yönetiminin nükleer silah yapmak için gereken kritik aşamaya yakın olduğu öne sürüldü. Amerikan Washington Post gazetesinin iddiasına İran nükleer silah yapımı konusunda eski Sovyetler Birliği atom mühendislerinden atom bombası yapmak için çok önemli teknik yardım aldı. Batılı diplomatlar ve nükleer uzmanlara dayandırılan istihbarata göre, İran Fizik Araştırmalar Merkezi, 90’lı yılların ortasında nükleer silah uzmanı olan Sovyet fizikçi Vyaçeslav Danilenko, ile irtibata geçti. İran’la çalışmayı kabul eden bilimadamı başkent Tahran’ın güneyinde bulunan Parchin Askeri Üssü’ne zenginleştirilmiş uranyumla patlama denemelerinin yapıldığı tesisin inşaatına katkıda bulundu. 
 
Atom bombasına yaklaştı
 
Askeri tesiste nükleer zincirleme reaksiyonların yapılmasını sağlayan “R265” adı verilen yarım küre biçimindeki jeneratör de Danilenko sayesinde inşa edildi. 
 
Nükleer patlama testlerini de bizzat gerçekleştiren Sovyet bilim adamının İranlıları zincirleme nükleer patlamalar konusunda eğittiği ileri sürülüyor. Bu istihbaratların, İran’ın 2003 yılından sonra nükleer silahlarla ilgili araştırmalarını devam ettirdiği konusunda kaygıları desteklediğini kaydeden gazete UAEK’ya sunulan yeni bulguların, İran’ın gizli araştırma programının şüphe edilenden daha başarılı, daha organize ve daha iddialı olduğunu gösterdiğini de belirtti. Gazeteye konuşan eski UAEK yetkilisi David Albright, istihbaratın, İran’ın yüksek zenginleştirilmiş uranyumu kullanarak çalışabilir bir nükleer patlama cihazı tasarlamaya ve üretmeye yetecek bilgiye sahip olduğunu doğruladığını söyledi.
 
Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail’in İran’a yönelik önleyici bir askeri operasyonun “çok ciddi bir hata” olacağını söyledi. Lavrov, “Beklenmedik sonuçlara yol açabilir” uyarısında bulundu.
 
İran için kritik gün
 
Amerikan Washington Post gazetesi dün manşetten raporu gören isimlerden elde ettiği bilgileri duyurdu. Buna göre İran Parçin kentindeki askeri tesislerinde nükleer silah elde etmek için çalışmalar yürütüyor. Atom bombası üretiminde Sovyet, Pakistanlı ve Kuzey Koreli bilim damları da İran’a yardımcı oluyor.
 
Saddam’ın tuvaleti askeri müzede
 
ABD ordusu, Irak’taki en büyük üssünü gelecek ay boşaltıyor. Bağdat’ta yer alan Victory Üssü, yaklaşık 40 bin asker ve 25 bin görevliye ev sahipliği yapıyordu. ABD’nin Irak’taki 505 üssünden en büyüğü olan ve şu an 4 bin askerin kaldığı Victory Üssü yetkilileri, üsteki maddi değeri 100 milyon doları aşan binalar, su tankerleri, jeneratörler ve diğer ekipmanların da Irak hükümetine bırakılacağını açıkladı. Irak eski lideri Saddam Hüseyin idam edildiği 2006’ya kadar Victory Üssü’nde tutuklu kalmıştı. Saddam’ın hücresindeki tuvalet sökülerek ABD’ye gönderildi. Paslanmaz çelik klozet ve hücrenin çelik kapısının, ABD’deki bir askeri müzede sergileneceği bildirildi.