İran, nükleer program teklifini inceliyor

Kazakistan’ın Almatı şehrinde bugün başlayan 5+1 ülkeleriyle nükleer müzakereler yürüten İran'ın sunulan teklifi incelediği belirtildi.

26 Şubat 2013 Salı 22:00 tarihinde eklendi, 1.007 kez okundu.

 

Görüşmelerin ilk gününde yapılan müzakereler sonunda bir açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Michael Mann, İran'a nükleer programıyla ilgili yeni bir öneri sundukları ve bu önerinin İran tarafından incelendiğini söyledi.
 
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne üye İngiltere, Fransa, ABD, Çin, Rusya ile Almanya'dan oluşan 5+1 grubu ile İran arasındaki müzakerelerin ilk gününde önemli bir adım atıldı. 
 
BM daimi temsilcisi 5+1 ülkeleri İran’ın nükleer programının büyük oranda durdurması karşılığında, İran'a uygulanan yaptırımların kısmen yumuşatılacağı teklifinde bulundu.
 
Teklifin, İran tarafından değerlendirileceği ve müzakerelerin yarın devam edeceği gelen bilgiler arasında. 
 
Oldukça faydalı bir görüşme yaptıklarının altını çizen Michael Mann, "İran, umarız bu teklifimize olumlu yanıt verir" şeklinde konuştu.
 
ABD ve bazı ülkeler, Tahran'ın nükleer çalışmalarının silah üretmek amacıyla olduğundan şüphe ediyor. İran ise nükleer çalışmalarının tamamen barışçıl amaçlarla olduğunu savunuyor.

CİHAN