İran nükleer santral için hazır

İran, nükleer santral yapabilecek ve nükleer teknoloji ihraç edebilecek düzeye geldiğini bildirdi.

İran nükleer santral için hazır
08 Ocak 2012 Pazar 13:24 tarihinde eklendi, 1.540 kez okundu.

İran basınında yer alan haberlere göre, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Firuddin Abbasi, Hürmüzgan Üniversitesi'ndeki nükleer enerji konulu bir etkinlikte yaptığı konuşmada, ülkesinin tüm engellemelere rağmen nükleer teknolojide kayda değer başarılar elde ettiğini söyledi. 
    
"İran, bugün ağır su ve tıpta istifade edilen birçok yan ürün üreten bir ülke" diyen Abbasi, nükleer santral inşa edebilecek ve nükleer teknoloji ihraç edebilecek bir konuma geldiklerini bildirdi. 
    
Uranyumu yüzde 3,5 ve 20 oranında zenginleştirebildiklerini ve önemli miktarda stok ettiklerini ifade eden Abbasi, üçüncü nesil yeni santrifüjlerin de faaliyette olduğunu kaydetti. 
    
Abbasi, nükleer tesislerin yer altında inşa edilmesiyle ilgili olarak da "Düşmanlar nükleer tesislerimize zarar vermek için virüs ve bazı özel sinyaller gönderme de dahil her yola başvuruyor, ancak bu girişimler sonuçsuz bırakıldı" ifadesini kullandı. 
    
Buşehr'deki santralin şu anki aşamada 450 megawat elektrik ürettiğini de anlatan Abbasi, ilk aşamada bu rakamı 750'ye daha sonra da 1000 megawat ile tam kapasiteye çıkaracaklarını belirtti.