İran UAEK'yı ikna edemedi

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) başkanı Yukiya Amano, ''İran yönetiminin, nükleer programının askeri amaçlı olmadığı yolunda kendilerini ikna edemediğini'' söyledi.

İran UAEKyı ikna edemedi
05 Mart 2012 Pazartesi 18:25 tarihinde eklendi, 1.068 kez okundu.

Kurumun Viyana'daki merkezinde başlayan toplantının açılış oturumun ardından basına açıklama yapan Amano, İran'ın, BM Güvenlik Konseyi kararlarına rağmen uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek, ''İran'ın yüksek düzeyde (yüzde 20 oranında) uranyum zenginleştirme kapasitesini üç misli artırdığını'' ileri sürdü. 
    
İran yönetiminin UAEK müfettişlerine Parçin Nükleer Tesisi'nde denetim yapma izni vermediğini ifade eden Amano, ''tesiste nükleer başlık için simülasyon çalışmaları yapıldığına ilişkin güvenilir kaynaklardan bilgi elde ettiklerini'' iddia etti. 
    
Amano bir soru üzerine, UAEK müfettişlerinin Parçin'de denetim yapmalarına izin verilmesi halinde ellerindeki bu bilgileri teyit edebileceklerini söyledi. 
    
İran'ın nükleer programına ilişkin sorunun nasıl çözüleceği yolundaki bir soruya Amano, ''İran yönetimi UAEK ile şeffaf işbirliği yapması ve nükleer tesislerini UAEK müfettişlerine koşulsuz açması gerekiyor. Biz İran'ın nükleer programına ilişkin sorunun görüşmeler ve diyalog yoluyla çözüleceğine inanıyoruz'' yanıtını verdi. 
    
Bu arada İran heyeti başkanı Büyükelçi Ali Asker Sultaniye de gazetecilere yaptığı açıklamada, UAEK müfettişlerinin ''Parçin tesisine girmelerine izin verildiğini'' iddia ederek, ''Ancak müfettişler ülkeden bir gün erken ayrıldıkları için denetim yapamadılar'' dedi. 
     
-Kuzey Kore ile ilişkiler - 
     
Kuzey Kore'nin nükleer programına ilişkin yeni bir rapor hazırlanamadığını belirten UAEK başkanı Yukiya Amano, bu ülkeye müfettiş gönderilmesi için zamanın uygun olmadığını söyledi. 
    
ABD ile Kuzey Kore yönetimi arasında yapılan görüşmelerin detaylarını henüz alamadıklarını ifade eden Amano, ''Bu detayların analizinin ardından Kuzey Kore yönetimiyle ilişkiye geçmeyi ve nükleer tesislerinde denetim yapmak üzere ekip göndermeyi planladıklarını'' bildirdi. 
    
Kuzey Kore yönetimi, taraf olduğu Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasını (NPT) 2009 yılı Nisan ayında tek taraflı olarak iptal ettiğini açıklayarak UAEK müfettişlerinin ülkeye girişini yasaklamıştı. 
    
Kurumun Viyana'daki merkezinde bugün başlayan UAEK yönetim kurulu olağan toplantısının 9 mart'a kadar devam etmesi bekleniyor.