İran Uzay’a kedi gönderecek

Uzay keşfi programına ara vermeden devam eden İran, maymun, solucan ve kaplumbağanın ardından atmosfer dışına kedi göndermeyi planlıyor.

İran Uzaya kedi gönderecek
19 Eylül 2013 Perşembe 11:55 tarihinde eklendi, 2.936 kez okundu.
İranlı yetkililer, hafta başında yaptıkları açıklamada Uzay’a insan gönderme amacı kapsamında yapılacak yeni denemenin bir kediyle yapılacağını belirtti.
 
IRNA haber ajansının verdiği bilgiye göre, İran uzay programının üst düzey yetkililerinden Muhammed İbrahimi, kediyi taşıyacak uzay aracının bir sıvı yakıtlı roketle ateşleneceğini ifade etti. İbrahimi, kedi yerine bir fare veya tavşanın da Uzay’a gönderilebileceğini söyledi.
 
İran, yedi ay önce Uzay’a bir maymun göndermiş ve başarıyla Dünya’ya dönmesini sağlamıştı. Ancak ateşleme öncesi ve sonrasında yayımlanan fotoğraflarda görülen maymunun farklı olması, denemenin sahte olduğu şüphesi uyandırmıştı.
 
Bu konuda açıklama yapan İbrahimi, ‘basının yanlışlıkla Şubat ayında Uzay’a gönderilmek için seçilen ancak gönderilmeyen başka bir maymunun fotoğrafını kullandığını’ ifade etti. İbrahim, Uzay’a ateşlenen ‘Pishgam’ (Öncü) adlı maymunun, 20 dakikalık uçuşta atmosferden 72 km yükseğe çıktığını ve sağ salim döndüğünü belirtti.
 
İLK ASTRONOT 2018’DE GÖNDERİLECEK
İran, 2010 yılında atmosfer dışına bir fare, bir kaplumbağa ve solucan göndermişti. İbrahimi, İran kedisi veya bir başka hayvanın yer alacağı uzay görevinin, Celali Takvimi’nin sona erdiği 21 Mart’tan önce gerçekleştirileceğini açıkladı.
 
AP haber ajansının haberine göre, İbrahimi, geçmişte ateşlenen katı yakıtlı roketlere kıyasla, yeni roketin sıvı yakıtlı olacağını ve bir önceki denemedeki gibi atmosferin 72 km yukarısına çıkacağını söyledi.
 
Batılı ülkeler, İran’ın uzun menzilli füze teknolojisini uzay ateşlemeleriyle geliştirdiğinden endişe ediyor. İran ise Uzay’a uydu gönderdiği görevlerin telekomünikasyon ve askeri gözetleme amaçlı olduğunu belirtiyor.
 
İran’ın eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, bu yıl başlarında ülkesinin ilk astronotu olmak istediğini söylemişti.

NTV