İran ve UAEK müzakerelere yeniden başlıyor

İran ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) arasındaki nükleer müzakerelere yeniden başlanacağı bildirildi.

İran ve UAEK müzakerelere yeniden başlıyor
12 Aralık 2012 Çarşamba 13:59 tarihinde eklendi, 1.087 kez okundu.

 

Fars Haber Ajansı’nın haberine göre, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Firuddin Abbasi, Bakanlar Kurulu sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, UAEK ile görüşmelerin Tahran’da yapılacağını söyledi.
 
Abbasi, İran’ın nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili UAEK tarafından ortaya atılan iddiaların ağırlıklı olarak ele alınacağını belirtti.
 
Müzakerelerde bulunacak UAEK heyetinin, yarın Tahran’a gelmesi bekleniyor.
 
İran’ın nükleer enerji faaliyetlerini sürdürdüğü tesisler, UAEK kameraları tarafından 24 saat takip edilirken, kurum müfettişleri de zaman zaman bu tesislerde denetlemelerde bulunuyor.
 
İran, üyesi olduğu UAEK ile yakın işbirliğine devam edeceğini açıklarken, kurumun raporlarında siyasi baskılara boyun eğmeden bağımsız hareket etmesi gerektiğini belirtiyor.
 
UAEK, raporlarında, İran’ın nükleer enerji faaliyetlerinin barışçıl çizgiden saptığına dair somut bir delil ortaya koymasa da Tahran yönetiminden belirsizlikleri giderecek adımlar atmasını, daha şeffaf ve açık olmasını talep ediyor.
 
İran ve UAEK arasında şu ana kadar yapılan onlarca müzakereden her iki tarafı da tatmin edecek bir neticeye ulaşılamadı.