İran'da meclis başkanlığı da muhafazakârların

İran'da 10. dönem yeni İslami Şura Meclisi geçici başkanlığına muhafazakâr kanadın adayı Ali Laricani seçildi. 24 Mayıs'ta yapılan Uzmanlar Meclisi başkanlığını da kazanan muhafazakârlar, her iki mecliste de reformculara karşı üstünlük sağlamış oldu.

İranda meclis başkanlığı da muhafazakârların
29 Mayıs 2016 Pazar 12:14 tarihinde eklendi.
290 sandalyeli mecliste, 281 milletvekilinin katıldığı oylamada, Laricani 173 oyla geçici meclis başkanlığına seçilirken, reformcu ve ılımlıların desteklediği Muhammed Rıza Arif 103 oyda kaldı. Oylamada 5 milletvekili ise çekimser oy kullandı.
 
Seçim sonuçları, meclisin yaklaşık üçte birini oluşturan bağımsızların muhafazakârlardan yana oy kullandığını göstermiş oldu. Laricani'nin daimi meclis başkanlığına da seçileceğine kesin gözle bakılıyor. Şubat ayında yapılan milletvekili seçimlerinde başkent Tahran'dan seçilen 30 milletvekilliğinin tümü reformcu ve ılımlı bloğun desteklediği adaylardan seçilmişti. Muhammed Rıza Arif ise en çok oy alarak söz konusu bloğun liste başı olarak Tahran'dan meclise girmişti.
 
8. ve 9. dönem meclis başkanlığını da yürüten Ali Laricani, Şubat seçimlerinde 3 milletvekiliyle mecliste temsil edilen Kum kentinden 2. sıradan seçilerek meclise girebilmişti.
 
Dini lideri seçmek görevli Uzmanlar Meclisi başkanlığı için 24 Mayıs'ta yapılan oylamada da muhafazakârlar açık ara galip gelmişti. Muhafazakârların adayı Ayetullah Ahmed Cenneti, şubattaki seçimlerde son sıradan meclise giremeye hak kazansa da başkan olarak seçildi.