İran'dan Türkiye'ye zeytin dalı

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Malatya'da faaliyete geçen NATO radarının, İran'a karşı olmadığı konusunda Türk liderlerinin sözlerine güvendiklerini söyledi.

İrandan Türkiyeye zeytin dalı
19 Ocak 2012 Perşembe 11:02 tarihinde eklendi, 1.217 kez okundu.

 

NTV canlı yayınına katılan İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, radar konusunda Türk liderlerinin verdiği sözlere güvenmesine rağmen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın "Radar İran'ın olası füze saldırısına karşı ve İsrail'i korumak için kuruldu" sözlerini hatırlattı.

Ali Ekber Salihi, "Ancak biz Clinton sözlerini önemsemiyoruz. Türkiye liderlerinin sözlerine güveniyoruz. Radarın İran karşı bir sorun yaratacağını düşünmüyoruz. Türkiye'nin siyonist bir rejimin çıkarlarına alet olmayacağına inanıyoruz. Türkiye'ye böyle bir radar sisteminin kurulmamasını isterdik ama böyle karar verildi" dedi.
 
'İRANLI YETKİLİLER ABD VE İSRAİL'E CEVAP VERİYOR'
 
Radar konusunda İran'ın resmi görüşünü sadece İran Cumhurbaşkanı ve İran Dışişleri Bakanlığı'nın yansıttığını hatırlatan Salihi, bunun dışında açıklama yapan İranlı yetkililerin sadece kendi görüşlerini ortaya koyduğunu savundu.
 
Salihi, İranlı yetkililerin ABD ve İsrail'in bu yöndeki açıklamalarına bazen cevap vermek zorunda kaldığını söyledi.
 
'ARZUMUZ MÜZAKERELERİN İSTANBUL'DA YAPILMASI'
 
İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak 5 artı 1 ülkeleriyle müzakerelere hazır olduğunu belirten Ali Ekber Salihi, nükleer pazarlığın İstabul'da yapılmasını arzu ettiklerini belirtti. Almanya'nın Bonn kentinde yapılan Afganistan Zirvesi'nde nükleer pazarlık konusunda AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'la görüştüğünü hatırlatan İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, "Ashton'la 5 artı 1 ülkeleriyle müzakere olasılığını konuştum. Ashton yer ve tarih konusunu belirlemek için ilgili ülkelere mektup yazdığını söyledi. Ben de müzakere süreci mektup yazma düzeyine mi indi diye sordum. Ashton üç hafta önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Davutoğlu onların mesajını bana iletti. Davutoğlu'na Türkiye'nin nükleer pazarlığa ev sahipliği yapıp yapamayacağını sordum. Kendisi Türkiye'nin bunu memnuniyetle yapabileceğini belirtti" dedi.
 
'DAVUTOĞLU ÖNEMLİ BİR ROL ÜSTLENİYOR'
 
İran'ın İstanbul veya başka bir yerde müzakerelere başlamaya hazır olduğunu vurgulayan Ali Ekber Salihi, bu süreçte Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun çok önemli bir rol üstlendiğini belirtti.
 
'BÖLGEDE GÜVENLİK İÇİN ABD'YE İHTİYACIMIZ YOK'
 
ABD ve Batılı ülkelerin İran'a ambargo ve Hürmüz Boğazı tartışmalarına da değinen İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Hürmüz Boğazı'nın güvenliğini ABD ve İngilizlerin değil bölge ülkelerinin sağlaması gerektiğini dile getirdi. Dışişleri Bakanı Salihi, "ABD bölge ülkeleri aracılığıyla İran üzerinde baskı kuruyor. Hürmüz Boğazı'nda herhangi bir saldırı hiçbir ülkenin çıkarına olmayacaktır. ABD'nin diğer ülkeler için uyguladığı ceza ve ödül politikası İran konusunda işe yaramıyor. Dünyaya gövde gösterisi yapıyorlar ancak gizliden gizliye mektup yazarak, gelin görüşelim diyorlar. Obama yönetimi halkına karşı da şeffaf davranmıyor" şeklinde konuştu. (ntvmsnbc)