İranlı kadının kimlik mücadelesi

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde yaşayan 65 yaşındaki İran asıllı Besna Balkoçelik, nüfus cüzdanı alabilmek için mücadele veriyor.

İranlı kadının kimlik mücadelesi
17 Nisan 2014 Perşembe 15:15 tarihinde eklendi.
Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde yaşayan 65 yaşındaki İran asıllı Besna Balkoçelik, nüfus cüzdanı alabilmek için mücadele veriyor. Nüfus cüzdanı olmadığı için hastaneye gidemeyen ve hiçbir haktan yararlanamayan Balkoçelik, yetkililerden yardım istiyor.
 
32 yıl önce İran'da tanıştığı Yüksekovalı Abdullah Tuna ile evlenip Türkiye'ye gelen Besna Balkoçelik, geçen zaman içinde nüfus cüzdanı alamadı. Nüfusa kaydı yapılmayan  İran asıllı Balkoçelik, günlük yaşamında büyük sıkıntılar yaşadığını belirterek şöyle dedi:
 
"Hasta oluyorum. Kimliğim olmadığından hastaneye gidemiyorum. 10 yıla yakındır doktora gidemedim. Özellikle el ve ayaklarımdaki sızılar beni perişan ediyor. Bunlardan dolayı bir iş yapamıyorum. Abdullah Tuna'dan 4 çocuğum var. Bunların okuması için kayıtlarını eşimin resmi nikahlı ikinci karısının üzerine yaptırdık. Şimdi burada yaşadığımı ve evli olduğumu ispatlamak için müdacele ediyorum. Tek isteğim hem tedavi olabilmek hem de çocuklarımı nüfusuma alabilmektir. Yetkililerden bu konuda yardım bekliyorum."