İranlı zehir soluyor

İran'ın başkenti Tahran'da hava kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaştığı bildirildi.

İranlı zehir soluyor
15 Mayıs 2012 Salı 19:00 tarihinde eklendi, 1.151 kez okundu.

 

Devlet televizyonu, partikül maddeler ile kirletici konsantrasyonların başkente ulaştığını ve havanın insan sağlığı açısından tehlike arz ettiğini duyurdu. Kentteki Kızılay birimlerinin ve hastanelerin herhangi bir olumsuzluğa karşı hazır hale getirildiği ve bazı meydanlarda ambulansların bekletildiği kaydedildi. Trafik ekiplerinin ise standartlara uygun olmayan araçlarla ilgili önlem aldığı ifade edildi. 
   
Vatandaşlardan zorunlu olmadıkça dışarıda uzun süre kalmamalı istenirken, eğitim ve öğretime ara verilesinin gündeme gelebileceği belirtildi. Irak'taki kum fırtınasından kaynaklandığı belirtilen hava kirliliğinin Huzistan, Batı Azerbaycan, Kürdistan, Zencan, Kirmanşah eyaletleri ile ülkenin batısındaki bazı kentlerde etkili olduğu belirtildi. 
     
-Tahran'daki hava kirliliği- 
     
Hava kirliliği, başkentin trafikle birlikte en önemli sorunu olmaya devam ediyor. 
     
Resmi kaynaklara göre, Tahran'da 21 Mart 2011-21 Mart 2012 dönemini kapsayan bir yılda, hava sadece 3 gün ''çok temiz'' olarak ölçüldü. Başkentliler, bir yıl içinde sadece 3 gün ''çok temiz'', 144 gün de ''temiz'' hava soluyabildi. 
   
Kentin hava durumuna ilişkin hazırlanan raporda, hava kirliliğinde bir önceki yıla göre önemli ölçüde artış oldu. Arap ülkelerinde özellikle yaz aylarında etkili olan kum fırtınasının getirdiği toz ve zerreciklerin yanı sıra yüz binlerce motosiklet ve standart dışı araçların egzoz gazları hava kirliliğine neden oluyor. Hava kirliliğinin kritik boyutlara ulaştığı günlerde resmi daireler tatil ediliyor.