Irkçı sözler İtalya'yı karıştırdı

İtalya Senatosu Başkanı Roberto Calderoli'nin, ülkenin Kongo asıllı ilk siyahi Bakanı Cecile Kyenge'yi orangutana benzetmesi ülkeyi karıştırdı. İstifası istenen Calderoli ise sadece sempatik bir şaka yaptığını söyledi

Irkçı sözler İtalyayı karıştırdı
14 Temmuz 2013 Pazar 16:30 tarihinde eklendi.
Başbakan Enrico Letta'nın merkez sağ hükümetinde Entegrasyon Bakanlığı'nı üstlenen Bakan Cecile Kyenge, göreve geldiği 28 Nisan'dan itibaren ırkçı saldırıların hedefi olmaya devam ediyor. Ayrılıkçı, ırkçı söylemleriyle bilinen, göçmen ve İslam karşıtı Kuzey Birliği Partisi üyesi Roberto Calderoli, Bergamo'da düzenlenen bir etkinlikteki konuşmasında Kyenge'ye atıfta bulunarak, "Onu gördüğüm zaman bir orangutanı anımsamadan edemiyorum. İyi bakanlık yapıyor ama bunu ülkesinde yapmalı, burada değil" dedi. Hayvanları çok sevdiğini söyleyen Calderoli, "Ancak internette gezindiğimde hükümetin aile fotoğrafını gördüğümde, hayvanları sevsem bile Kyenge'ye gözüm takıldığında orangutana benzetmekten kendimi alıkoyamıyorum" diye hakaretini sürdürdü. 
 
"SENİNLEYİZ YENGE"
 
Bu sözler İtalya'da şok etkisi yaratırken, geniş tabanlı hükümetin büyük partisi Demokrat Parti (PD) başta olmak üzere özellikle siyasi çevrelerden 'Calderoli istifa' sesleri yükselirken, Bakan Kyenge'ye destek mesajları yağdı. 
 
Başbakan Enrico Letta, her türlü limiti aşan Calderoli'nin sözlerinin kabul edilemez olduğunu bildirerek, "Cecile ile dayanışma içindeyiz. Görevine devam et Kyenge" diye açıklama yaptı. Cumhuriyet Senatosu Başkanı Piero Grasso, şöyle dedi:
 
"Bu aşağılamalar kabul edilemez. Ancak ülkemin vatandaşlarının, açık ve net bir şekilde bu tür davranışları dışlaması beni mutlu etti. Calderoli derhal resmi olarak bakandan özür dilemeli" dedi. 
 
Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini ise, "Bakan Kyenge ile dayanışma içindeyiz. Calderoli'nin kurumları değersizleştiren açıklamaları, kaba ve medeniyetsizdir" sözlerini Twitter hesabından paylaştı. 
 
Puglia Bölgesi Valisi, Sol ve Ekoloji Partisi lideri Nichi Vendola da "Rezilce İslam karşıtı tişörtlerin yaratıcısı, şimdi de utanç verici şekilde Bakan Kyenge'yi hedef alıyor. Calderoli'nin, senatonun zirvesinde artık görev yapamayacağı açıktır" diye tepkisini ortaya koydu.
 
ÖZÜR DİLEDİ
 
Tepkilerin çığ gibi büyümesi üzerine Radio Capital'e konuşan Calderoli, "Sadece sempatik bir şaka yapmıştım. Belki biraz talihsiz oldu ama eğer Kyenge'yi gücendirdiysem özür dilerim" dedi. Irkçı suçlamaları kabul etmediğini dile getiren Calderoli, istifayı aklından bile geçirmediğini söyledi. 
 
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde doğan ve 19 yaşında İtalya'ya yerleşmiş olan 48 yaşındaki Bakan Kyenge ise, olanlar karşısında üzüntü duyduğunu dile getirerek, "Siyasi karşıtlıklar, içeriklere dayandırılmalıdır, hakarete değil. O'nun sözleri beni kişisel olarak gücendirmedi. Ancak İtalya'ya kazandırdığımız imaj beni üzüyor" diye açıklama yaptı. Calderoli'nin istifa etmeme kararını da değerlendiren Bakan, "Bu benim işim değil. Partisi bu konuda bir iç atılımda bulunmalı" dedi. 
 
"ONA TECAVÜZ EDİN"
 
Geçtiğimiz günlerde bir belediye meclisi üyesi se Facebook'taki paylaşımında, Kyenge'e tecavüz edilmesi çağrısında bulunmuş ve mensup olduğu göçmen karşıtı Kuzey Birliği Partisi'nden ihraç edilmişti. 
 
Kuzey Birliği Partisi, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine de şiddetle karşı çıkıyor. Calderoli, Silvio Berlusconi hükümetinde bakan olduğu 2006 yılında da, İslam ve Hz. Muhammed karşıtı tişörtler giyerek, İslam dünyasının tepkisini çekmişti.

DHA