İrlanda'da AB bütçe anlaşması referandumu

Ekonomik krizin üstesinden AB-IMF yardımıyla çıkmaya çalışan İrlanda 31 Mayıs'ta yapılacak AB bütçe anlaşması referandumuna hazırlanırken, Başbakan Yardımcısı Eamon Gilmore, anlaşmanın geri çevrilmesinin ''ikinci yardım'' olasılığını gündeme getirebileceği uyarısında bulundu.

İrlandada AB bütçe anlaşması referandumu
21 Mayıs 2012 Pazartesi 14:46 tarihinde eklendi, 1.095 kez okundu.

 

Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Ticaret Bakanı Eamon Gilmore, İrlanda'da bir süredir tartışılan, ancak hükümetin ısrarla karşı çıktığı ''ikinci yardım'' olasılığını ilk kez dillendirirken bu görüş bazı bakanlardan da destek gördü. 
     
Normal koşullar altında AB-IMF yardım programının gelecek yılın sonunda tamamlanacağını ve ikinci bir yardıma gereksinim duyulmayacağını söyleyen Gilmore, bununla birlikte anlaşmanın geri çevrilmesinin bu olasılığı gündeme getirebileceğini ifade etti.
     
Gilmore, referandumdan ''hayır'' sonucu çıkmasının, Avrupa İstikrar Mekanizması'nın yardım fonlarından yararlanılamamasına yol açacağını da hatırlatarak, anlaşmanın onaylanmamasının ülkeyi zor duruma sokacağını yineledi. 
   
 İrlanda'da anlaşmaya karşı çıkan siyasetçiler ve sivil oluşumlar, hükümetin ülkenin ekonomik gidişatı açısından büyük önem atfettiği anlaşmanın kemer sıkma politikalarını kalıcı hale getirmesinden endişe ediyor. 
     
AB'de yalnızca İrlanda'nın referanduma sunduğu anlaşmanın, en az 12 AB üyesi tarafından onaylanması durumunda, 1 Ocak 2013'te yürürlüğe girmesi planlanıyor.