"İş bulmak aslanın midesinde"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Artık, istihdam zor, iş bulmak aslanın midesinde" dedi.

İş bulmak aslanın midesinde
08 Mart 2012 Perşembe 20:35 tarihinde eklendi, 1.107 kez okundu.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Faruk Saraç Meslek Yüksek Okulunu ziyaret ettiler, okulun Mütevelli Heyeti Başkanı modacı Faruk Saraç'tan bilgi aldılar. 
    
Okulda, Eker ve Çelik ile moda tasarım dersine giren Çağlayan, üç bakanı aynı anda yakalayarak, ücretsiz ders aldıkları için öğrencilerin şanslı olduğunu söyledi. 
    
Türkiye'nin 2011 yılında 135 milyar dolar ihracat yaptığını dile getiren Çağlayan, şöyle konuştu: 
    
''Almanya ve Güney Kore gibi ülkeler, kilogram başına 3 dolar seviyesinde ihracat yapıyor. Bu ne demek oluyor- Bizim mutlaka marka ve tasarımı, işin içine katmamız gerekiyor. İnovasyonu mutlaka katmamız gerekiyor. Tasarımın önemi bir kere burada. Artık biz dünyanın hamallığını yapmamaya karar verdik. Tekstil ve konfeksiyon ihracatı olarak geçmiş yıllarda Türkiye'nin ihracat şampiyonuyduk. Şimdi ise otomotiv sektörü, geçtiğimiz yıl kimya sektörü. Onun arkasından tekstil ve konfeksiyon ihracatı. Tekstil ve konfeksiyon, Türkiye'nin 3. ihracatı oldu. Yılda sadece 15 milyar dolara yakın konfeksiyon ihracatı yapıyoruz. İthalatımız ise 3 milyar dolar. Biz dünyanın en önemli oyuncularından biriyiz. Ancak bakın, buna rağmen bakın İtalya bir ceketi 188 dolara ihraç ederken, biz ise bir kilogram ceketi 30 dolara ihraç ediyoruz. Aradaki fark, marka moda ve tasarım. Bundan dolayı da biz Bakanlık olarak ve Hükümet olarak bilhassa yükte hafif pahada ağır şeyler yapmamız gerekiyor. Yani yüksek teknolojiyi, yüksek katma değeri, tasarımı, markayı ve modayı kesinlikle göz ardı etmeyen bir sistem içindeyiz. Artık başkalarının yaptıklarını kopya etme devri bitmiştir.'' 
     
-Bakan Çelik'in konuşması- 
     
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise maden üretmenin, madeni yer altından çıkarmanın önemli olduğunu belirterek, ''Eğer siz bu madeni yer altından çıkarma gücünü kendinizde buluyorsanız ancak bunu işleyemiyorsanız, mamul madde olarak onu dünyaya arz edemiyorsanız, onun katma değere dönüşmesi, arzuladığınız boyutta olmayacaktır'' dedi. 
    
Türkiye'nin üretim ve ihracatta ciddi başarılar elde ettiğini vurgulayan Çelik, şunları söyledi: 
    
''Bunun artarak devam etmesi gerekiyor. Hedefler koymuşuz, 500 milyar dolar ihracat diyoruz. Bu ihracatı nerede gerçekleştireceksiniz, nasıl gerçekleştireceksiniz- Demek ki yeni bir bakış, yeni bir algıyla yeni ufuklarla bunu gerçekleştireceksiniz. Türkiye'yi hedeflediğimiz noktaya ulaştırmamız gerekiyor. Peki neyle taşıyacaksınız- Eğitimle taşıyacaksınız. Artık, istihdam zor, iş bulmak aslanın midesinde. Böyle 'geliver efendim size iş verelim' noktasında değil Türkiye. Teknoloji gelişiyor. Teknolojinin gelişmesinden dolayı insan gücü artık bir yönüyle anlam ifade etmiyor. Bu verilere göre, daha çok çalışmamız gerekiyor. Daha çok bilinçlenmemiz gerekiyor ki, zor olan iş imkanını elde edelim.'' 
     
-Bakan Eker'in konuşması- 
     
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker de insanların estetik ihtiyaçları olan varlıklar olduğunu ifade ederek, şöyle dedi: 
    
''Bunu diğer canlılardan ayıran tarafı da budur. İnsanın estetik ihtiyaçları olmasıdır. Estetik, bize yeni bir alan açıyor. Moda ve tasarım, aslında bunun üzerine yoğunlaşan bir şeydir. Yeniliktir ve insanların, çağın gelişimine, bulundukları coğrafyaya, yaşadıkları sosyal ortama, bulundukları sosyal tabakaya göre, bu ihtiyaçları farklılaşır. Onun için yeni çizgiler, yeni renkler, yeni desenler, yeni zevkler ararlar. Bunun için de sürekli yeni ürünlerin ortaya konması lazım. Yeni çizgilerin, renklerin, tasarımların ortaya çıkması gerek.'' 
    
Eker, konuşmasının ardından, mezurayı alarak, önce Saraç'ın daha sonra Çelik ve Çağlayan'ın ölçülerini aldı. 
    
Saraç, Bakan Zafer Çağlayan'ın çok şık giyinen, özellikle vücut ölçüleriyle giydiği kıyafetleri gösteren bir yapıya sahip olduğunu kaydetti.