"İş cinayetlerinde Avrupa birincisiyiz"

İstanbul bağımsız milletvekili Levent Tüzel, Türkiye'nin iş cinayetleri açısından Avrupa birincisi olduğunu söyledi.

İş cinayetlerinde Avrupa birincisiyiz
10 Ocak 2013 Perşembe 18:58 tarihinde eklendi.

 

İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ve Mersin bağımsız Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ile birlikte 8 madencinin yaşamını yitirdiği TTK Kozlu Maden Ocağı'ndaki kazayla ilgili Zonguldak'ta ziyaret ve incelemelerde bulundu. Maden Mühendisleri Odası, Genel Maden İşçileri Sendikası ve TTK Genel Müdürlüğü'nü ziyaret eden milletvekilleri, daha sonra basın açıklaması yaptı.
 
Maden Mühendisleri Odası'ndaki toplantıda konuşan Tüzel, Türkiye'nin iş cinayetleri açısından Avrupa birincisi olduğunu söyledi. Tüzel, iş kazaları adı altında gerçekleşen iş cinayetlerinin en yoğun yaşandığı sektörlerin başında maden iş kolunun geldiğini kaydetti. Hükümet adına konuşanların söyledikleri gibi konuşmadıklarını, 'Bu işin doğasındandır, kaderdir, güzel ölmüşlerdir' denebilecek bir durum olmadığını vurgulayan Tüzel, şöyle dedi:
 
"Bugün buraya gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı da artık böyle konuşamıyor. Yapılması gereken her şeyin yapıldığı söyleniyor. Ama galeri açma gibi hazırlık işlerinin TTK'dan taşerona devredilmesiyle, taşeronun işe girmesiyle başlamış bir süreç söz konusu. Taşeron çalıştırma, arkasından ölümleri beraberinde getiriyor. Ülkemizde bakanlar ucuz iş gücü adına taşeron çalıştırmayı teşvik edeceklerini söylüyor. Madencilikte, diğer ağır ve tehlikeli iş kollarında olduğu gibi taşeronu kaldırmıyorlar. Hzılı üretim adına, daha çok paraya kavuşmak adına gerekli önlemler alınmadığı için böylesi sonuçlar ortaya çıkıyor."
 
Tüzel, Bdp grubu olarak madencilik sektöründe yaşanan iş cinayetlerinin araştırılması için Meclis araştırması talebinde bulunduklarını, ancak bu talebin gündeme alınmadığını söyledi. Kamunun, görevlerini, yaptığı üretim ve hizmeti özele devrettiğinde kapitalist firmaların işçi hayatını bir kenara bıraktığını savunan Tüzel, bunu önlemek adına bu yılın başında yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın da kazaları önlemede yeterli olmadığını kaydetti.
 
Tüzel, kömüre, TTK'ya, işçiye sahip çıkmak adına Zonguldak halkını taşeronlaşmaya karyı ayağa kalkmaya davet etti.

DHA