İş Dünyasında Kadınların Liderliği

Kadın profili iş hayatında uzun zamandan beri var, ancak daha pasif görevlerde kalmayı tercih ediyor veya buna mecbur kalıyor.

İş Dünyasında Kadınların Liderliği
07 Temmuz 2015 Salı 14:02 tarihinde eklendi.

Kadın profili iş hayatında uzun zamandan beri var, ancak daha pasif görevlerde kalmayı tercih ediyor veya buna mecbur kalıyor. Aslında kadınların dünya genelinde bu şekilde konumlandırılması onların kapasiteleriyle ilgili değil. Nitekim evli bir kadını düşündüğümüzde, iş yerinde çalışan, evde bir anne, eş ve evi çekip çeviren kişi, olarak çok yönlü sorumlulukları bulunan ve bunları güzel bir şekilde yürütebilen bir birey pek çok işin üstesinden gelebilir. Ancak toplumda bazı algıların değişmesi gerekmektedir. Kadınların gücünü farkedip onlara daha fazla yetki vermek toplumdaki “Erkek liderdir.”anlayışını bir nebze olsun aşmamızı sağlayacaktır.
 

Ernst&Young Global Limited Şirketi Türkiye sürdürülebilirlik raporunda, kadın girişimcilere destek olmanın toplumda kadınların güçlenmesi için bir adım olacağını belirterek bu konuya yer vermiştir. Kadınların kamu sektöründe çoğunluğu oluşturması ancak genel itibariyle pasif görevlerde yetkilendirilmesi aslında kadının yetersizliğinden değil toplumun algısından kaynaklanmakta ve bu algının değişmesi gerekmektedir.
 

Bu doğrultuda kadın girişimcilere destek verek kurum ve kuruluşların desteği de çok önemlidir. Global Women in Business Advisory Council (GWBAC) ve Entrepreneurial Winning Women programı gibi ağlar kadın girişimcileri yatırımcılar, iş liderleri ve danışmalarla buluşturuyor, onları destekliyor ve yetkinliklerini gösterebilecekleri olanaklar bulmalarına fırsat sağlıyor.
 

Ernst&Young Global Limited Şirketi hazırladığı raporlarla gerek Türkiye’de gerekse dünyada iş dünyasında kadınların liderliğini, yeteneklerini ve yetkinliklerini göstermeleri için seminerler, etkinlikler, sponsorluk programları gibi çeşitli platformlar oluşturuyor ve onlara destek oluyor. Bu sayede iş dünyasındaki cinsiyetçi ayrışmanın bir nebze de olsa önüne geçmek için önemli adımlar atılmış oluyor.
 

EY yaptığı gözlemler sayesinde iş dünyasında kadın liderlerin başarılarını hazırladıkları raporlarda belirterek başarılarının iş dünyasında görünürlüğünü arttırıyor.  Ayrıca EY’nin Dünya Kadın Kamu Sektörü Liderleri Ağı düzenlediği etkinlikler sayesinde kamu sektöründe lider konumda olan kadınları biraraya getirerek tecrübelerini paylaşmalarını ve birbirlerinin farkına varmalarını sağlıyor.
 

Tüm bu girişimler başta da belirttiğimiz gibi ilk etapta kadınların pasif kalmalarının yerine kendi güçlerinin farkına varmalarına ve hem Türkiye’de hem de dünyada kendilerini daha güzel konumlandırmalarına yarar sağlayacaktır. İkinci etapta ise şirketlerin kadın çalışanlarına daha dikkatli bakmalarına ve onları daha iyi konumlandırmalarını sağlayacaktır.
 

Aşağıda Ernst&Young Global Limited Şirketi’nin Türkiye sürdürülebilirlik raporuna ilişkin linki bulabilirsiniz.