İşadamlarına Cumhurbaşkanı ve Başbakan'dan geçmiş olsun dileği

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) otoparkında sabah meydana gelen patlama sonrası odanın meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın geçmiş olsun dileklerini işadamlarına iletti.

İşadamlarına Cumhurbaşkanı ve Başbakandan geçmiş olsun dileği
25 Ekim 2016 Salı 21:29 tarihinde eklendi, 1.008 kez okundu.
ATSO'nun saat 15.00'teki meclis toplantısına, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ve Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere konuk oldu. Meclis Başkanı Süleyman Özer tarafından açılışı yapılan toplantıya ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, 130'a yakın yönetim kurulu ve meclis üyesinden oluşan işadamı katıldı.
 
BİNA ETRAFINDA YOĞUN GÜVENLİK
Sabah bir otomobilde meydana gelen patlamanın gerçekleştiği açık otopark alanına araç girişi yasaklanırken, toplantıya katılacak meclis üyeleri ve basın mensupları güvenlik kontrolünden geçirildi. ATSO binası etrafında polis ekipleri tarafından yoğun güvenlik önlemi alındı.
 
KAZA İLE ARAÇ PATLAMASI
ATSO meclisine konuk konuşmacı olarak katılan Başkan Menderes Türel, saat 13.30'dan itibaren ziyaret planladığı ATSO'da sabah üzücü bir kaza ile araç patlaması yaşandığını söyledi. Yaralananlara ve ATSO camiasına geçmiş olsun dileğinde bulunan Menderes Türel, “Ben ATSO'yu ziyaret edeceğim diye bu kadar şaşaya, bu kadar şamataya gerek yoktu arkadaşlar, bunu bir espri olarak ifade edeyim" diye espri yaptı. Patlamanın terör eylemi olup olmadığı yönünde akıllara sorular geldiğini aktaran Türel, “Ancak hepimiz çok iyi biliyoruz ki terör eylemleri daha çok şehir merkezlerinde, kalabalık noktalarda yapılıyor. ATSO gibi şehirden uzak, hem de sabahın erken saatlerinde çok az insan yoğunluğunun olduğu saatte bir terör eyleminin planlanması açıkçası çok alışıldık bir durum değil. Dolayısıyla ilk baktığımızda terör eylemi intibası oluşturmuyor. Ancak tabi ki gereken açıklamalar güvenlik birimlerimizce, valiliğimizce yapılacaktır. Ve bu resmi açıklamalar yapılıncaya kadar da bu konuda Antalya'nın fevkalade önemli bir turizm şehri olmasından dolayı dikkatli davranmamız gerektiğinin de altını çizmek istiyorum" dedi.
 
CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKANDAN GEÇMİŞ OLSUN DİLEĞİ
Patlamayla ilgili ATSO başkanına ilk ulaştığında bugün gerçekleştirilecek programın akamete uğratılmaması gerektiğini belirttiğini aktaran Türel, “Allah korusun bu hadise terör bile olsa bizim için farketmez. Çünkü bizler kurşun olsa kurşunun üzerine gideceğiz, tank olsa tankın önünde duracağız, uçaktan bomba yağsa yerimizden kımıldamayacağız. 100 sene önce Çanakkale, Sakarya, Dumlupınar ruhu vardı. 15 Temmuz ile aynen bu ruh devam ediyor, devam edecek. 15 Temmuz'da derslerini almamışlar varsa, buyursunlar gelsinler. Gelecekleri varsa görecekleri vardır. Hesapları varsa, o hesabı bozacak bir ilahi hesap vardır. Hiçbir tehdide pabuç bırakmadık bırakmayacağız" dedi. Türel, konuşmasında Cumhurbaşkanı ve Başbakanın da geçmiş olsun dileklerini işadamlarına iletti.
 
'TERÖR SALDIRISINA İHTİMAL VERMİYORUZ'
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, bir araçta patlama sonucu 3-4'ü kendi mesai arkadaşları ve diğerleri odaya işlem yapmaya gelenler olmak üzere 10 kişinin cam kırıklarıyla yaralandığını söyledi. Onların da hastanelerden taburcu edildiğini belirten Çetin, “Can kaybı olmaması bizim için büyük mutluluk kaynağı. Bütün arkadaşlara ve yaralanan arkadaşlarımıza bir kere daha geçmiş olsun diyorum. Patlamanın nedeni emniyet güçlerimiz tarafından araştırılmaktadır. Bir terör saldırısı olduğuna ihtimal vermiyoruz. Bu olayların fazla büyütülmemesi, hainlere heves verilmemesi gerekir" dedi.
 
ANTALYA DÜNYANIN EN GÜVENİLİR KENTİ
Sosyal medyada ve uluslararası basında bazı dezenformasyonlar olduğunu dile getiren Davut Çetin, “Bilinmelidir ki, Antalya dünyanın ve Türkiye'nin en güvenilir kentlerinden biri. Antalya'da güvenlik güçlerimiz her tür riski kontrol edebilmektedir. Olayın ilk dakikalarından itibaren, odamız camiası, sayın valimiz, başkanımız, emniyetimiz büyük ilgi ve dayanışma göstermişlerdir. TOBB Başkanımız, oda ve borsa başkanlarımız aramışlardır. İlgilenen, arayan, dayanışma içinde olan herkes teşekkürlerimi sunuyorum. Emniyet güçlerimize yakın ilgileri ve üstün gayretleri için teşekkür ediyorum. Odamızın hiç bir çalışması aksamayacaktır. Binayı da 2 gün içinde toparlarız. Gelen mala gelsin, cana gelmesin diyoruz" diye konuştu.
 
5 MİLYON TURİST KAYBI
Böyle bir günde ekonomi konuşmanın kendisine zor geldiğini ama yine de duygusal davranıp, üyeleri ihmal etme, sorunları konuşmama hakkı olmadığını belirten Davut Çetin, yılsonuna doğru yavaş yavaş bir hasar tespiti yapılması gerektiğini ve önümüzdeki ay anketlerle yapılacağını kaydetti. Antalya ekonomisinin durumuna ilişkin tablo otaya koyan Çetin, “Turizmde bu yılı 6 milyonun üzerinde yabancı turistle bitireceğiz. Geçen yıla göre 5 milyona yakın kaybımız olacak. Oteller dışında ticarette, sanayide, hizmet sektöründe yüzde 50 ciro kaybı yaşayan sektörlerimiz ve işletmelerimiz oldu. Antalya ve Türkiye ekonomisi arasında gelişme farkına baktığımızda turizmdeki kayıp Antalya'da daha fazla" dedi.
 
26 YILDA İLK KEZ VERGİ GELİRİ DÜŞTÜ
Esnaf sayısında yüzde 4, çiftçi sayısında yüzde 9 oranındaki azalmanın Türkiye geneline benzediğini açıklayan Çetin, “Ancak, kayıtlı çalışan sayısının Antalya'da yüzde 10 azalması durumumuzu yansıtıyor. Antalya'da 9 ayda geçen yıl 19 milyar 600 milyon lira çek ödenmiş. Bu yıl ise 17 milyar liralık çek ödenmiş. Türkiye ile aynı düzeyde gitseydik, 21 milyar lira olacaktı. Yani gerçekte ödenen çek hacminde yüzde 20'ye yakın bir düşüş ortaya çıkmıştır. Vergi tahsilatında da maalesef çok kötü bir dönem yaşıyoruz. Yakın tarihimizde, en azından son 26 yılda ilk kez vergi gelirinde düşüş yaşıyoruz. Ne 1999 krizinde, ne 2001 krizinde, vergi tahsilatı düşüşü görüldü" dedi.
 
ANTALYA EKONOMİSİ YÜZDE 20 KÜÇÜLDÜ
Tarım ihracatında da Antalya'nın daha fazla etkilendiği dile getiren ATSO Başkanı, “Çünkü tarımda ihracat en çok domates ve salatalıkta azaldı. Beyaz Rusya'ya, Ukrayna'ya, Gürcistan'a, Azerbaycan'a ihracat çok arttı, ama bu artış domates gibi ürünleri kurtarmadı. Antalya'nın Ekim ayı mevye-sebze ihracatı değerinde yüzde 29 düşüş görüyoruz. Aralık ayına kadar Rusya pazarının tam açılması için daha fazla çaba harcamamız gerekiyor. Turist sayısı yüzde 45 düştü, Antalya ekonomisi ise yüzde 20 civarında küçüldü" dedi.
 
İSTANBUL'DA MEYVE SUYU KAMPANYASI
Rusya'ya tarım ihracatının önünün açılmasının acil bir konu olduğuna işaret eden Davut Çetin, tarım ürünleri konusunda hükümetten daha fazla destek beklenildiğini söyledi. Şu anda nar gibi önemli ürünlerin maliyet kurtarmadığı için toplanamadığını anlatan Çetin, “İhracat desteklerinin 3 kata çıkarılacağı açıklandı, ancak acilen uygulama bekliyoruz. Ayrıca belki belediyemiz ve biz de elimizi taşın altına koyarak birşeyler yapabiliriz. Örneğin Ankara belediyesi meydanlarda taze nar ve portakal suyu satıyor. Acaba İstanbul belediyesi ile anlaşsak ve İstanbul'da bir taze meyve ve meyve suyu kampanyası yapsak, sektöre destek olamaz mı" diye konuştu.