"İşçiler kazanacak"

DİSK Genel Başkanı Beko "DİSK olarak işçilerin yanında, arkasında, Gezi direnişinde olduğu gibi onlarla beraber olacağız. Ve işçiler kazanacak." dedi.

İşçiler kazanacak
04 Aralık 2013 Çarşamba 21:22 tarihinde eklendi.
Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne gelen Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, maden ve termik santrallerin özelleşmesiyle ilgili hükümetin kesin kararlı olduğunu ifade edip, "Ama gördüğümüz kadarıyla, işçiler de bu konuda kararlı.

Kararlı olan işçiler sonunda kazanacak" dedi. Bodrum Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kocadon'u makamında ziyaret eden Beko, "İşçiler karar vermiş sizi desteklemek için. Biz de sizinle beraber olacağız, sizin yanınızdayız" diye konuştu.
 
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, özelleştirilmesi protesto edilen termik santralin bulunduğu Yatağan'ın ardından Bodrum'u ziyaret etti. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon'u ziyaretinde açıklamalarda bulunan Beko, işsizlik fonu kasasında 125 milyar olması gerekirken 65 milyar lira bulunduğunu, 15 milyarı karayollarına olmak üzere, başka yerlere buradan para aktarıldığını savundu.

Kıdem tazminatıyla ilgili açıklamada bulunan Beko, "İşçilerin çok fazla bir güveni yok. Yani güvensizlikten dolayı 'Bizim kıdem tazminatlarımızı fona devrederlerse, bizim bu kıdem tazminatlarımızı da Fakir Fukara fonu gibi, tasarruf teşvik fonu, işsizlik fonu gibi bunları da burada harcayacaklar' diyor. Biz de baktık ki durum çok ciddi, 25 ilde kitlesel mitingler yaptık. Hafta sonu Gaziantep'te bir miting yapacağız" dedi.
 
BEKO, "ARSA FİYATINA SATILDI"
 
Yatağan ziyaretine değinen Kani Beko şunları söyledi: "3 bine yakın çalışan işçi, Tes-İş ve Maden-İş sendikasının başlatmış olduğu, özelleştirmelere karşı bir direniş var. Bizim işçiler için kale dediğimiz Sümerbanklar satıldı. Etibanklar satıldı. Şeker fabrikaları satıldı. Tekeller satıldı. Buralarda iş güvencesi olmayan işçiler var. Taşeron işçiler var. Sendikaları yok. Eğer burası da satılırsa yarın 3 bine yakın işçinin işi, ekmeği geleceği olmaz. Çünkü diğerlerinde olmadı. Satılan yerler arsa fiyatını satıldı."
 
SENDİKALILIK ORANINDAKİ DÜŞÜKLÜĞE DİKKAT ÇEKTİ
 
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Beko, Türkiye'de sendikalılık oranının yüzde 5, İsveç'te ise yüzde 95 olduğunu dile getirip, "Eğer 2018 yılına kadar 6356 sayılı yasada bir değişim olmazsa işyeri barajı değişmezse, grev yasakları ortadan kalkmazsa 2018 yılında Türkiye'de 5 milyona yakın işçi sendikalı olsa bile toplu iş sözleşmesi yapacak sendika bulamayacak.

DİSK olarak bütün belediyelerde örgütlü bir sendikayız. Ama biz farklıyız diğer konfederasyonlardan. Biz devletten bağımsızız. Siyasi partilerden de sermayeden de bağımsızız. Bizim arkamızda devletin de hükümetin de gücü yok. İşçiler bizim en büyük destekçimiz" dedi.
 
İŞÇİLERİN KAZANACAĞINI SAVUNDU
 
Yatağan Termik Santrali'nin özelleştirilmesine ilişkin DİSK'e bağlı sendikalarla Maden-İş Sendikası'nı ziyaret ettiklerini anlatan Kani Beko, bazı işçilerin, geçen haftasonu Muğla programı sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme imkanı bulduklarından söz ederek, "Ankara'da güçlü bir sendikayız. Yatağan'daki arkadaşlarımızın yanında olacağız.

Oradaki aldığım bilgiler, Başbakan buraya gelmeden önce bir sıkıyönetim ilan edilmiş, kimse sokaklara çıkamamış. Bazı işçi arkadaşlarımız Başbakan'la görüşme olanağını bulmuş. Özelleştirme konusunda çok farklı bir değişikliğin olmadığını bana söylediler.

Şimdi 2011-2012 yılında Ak Parti hükümetinin IMF ve Dünya Bankası'ndan almış olduğu 6.2 milyar dolar kredi var. Bu krediyi neden aldılar? Şundan dolayı aldılar; Dediler ki 'Siz kıdem tazminatlarını ya kaldıracaksınız veya fona devredeceksiniz. Özel istihdam büroları açacaksınız, esnek çalışma modelleri getireceksiniz, bir de bölgesel asgari ücreti uygulayacaksınız.

Bunu söylerken bir de geçmişte Kamu Yönetimi Temel Kanunu diye bir kanun çıktı. Bu nedir? Kamu iktisadi teşekküllerinin özelleştirilmesidir. Çok az kalan madenler ve termik santrallerin özelleşmesiyle ilgili hükümet kesin kararlı. Ama gördüğümüz kadar işçiler de bu konuda kararlı.

Bana göre kararlı olan sonunda işçiler kazanacak diye düşünüyorum. Onlar kararlı olursa biz de DİSK olarak onların yanında, arkasında, Gezi direnişinde olduğu gibi onlarla beraber olacağız. ve işçiler kazanacak" diye konuştu.
 
BAŞKAN KOCADON'A DESTEK
 
Mart ayında yapılacak olan yerel seçimler için CHP'den Belediye Başkan Adayı olan Mehmet Kocadon'u ziyaretinde, "İşçiler sizi desteklemek için karar vermişler" diyen Beko "Biz de sizinle beraberiz olacağız, sizin yanınızdayız" sözleriyle destek verdi.
 
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise belediye çalışmalarından söz edip, "Tabi bunların hepsini işçi arkadaşlarımla yaptık. Biz perdenin ön yüzüyüz. Ama perdenin arka yüzündeki esas kahramanlar benim bu işçi arkadaşlarım. Emeğe saygısı olan insanım. İşçi arkadaşlarıma tekrar teşekkür ediyorum. Bundan sonra Bodrum tek belediye oluyor. Bizim işçi arkadaşlarımızla yaptığımız sözleşmede yarımadadaki bütün belediyelere de örnek oldu" dedi.

DHA