İşçilerin eyleminde kavga

Zonguldak’ta kamu ikramiyeleri ödenmeyen maden işçileri, kurumun bariyerini kırarak Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) Genel Müdürlüğü’ne girmeye çalışınca olaylar çıktı.

31 Aralık 2013 Salı 18:21 tarihinde eklendi.
Eylem sırasında çıkan olaylarda kurumun özel güvenlik ekipleriyle işçiler arasında yumruklaşma yaşandı. Olaylar, sendika yöneticileri ve sivil polis ekiplerinin araya girmesiyle güçlükle önlenebildi. 
 
Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) çalışan işçiler, ikramiyelerinin ödenmemesi üzerine Yayla mahallesindeki kurum önünde toplandı. İşçiler, "İkramiye hakkımız söke söke alırız, İşçiler burada genel müdür nerede, Vur vur inlesin hükümet dinlesin” şeklinde sloganlar attı.

Kamu ikramiyelerinin ödenmemesine öfkelenen işçiler, kurum önünde bekleyen özel güvenlik ekipleri ve bariyeri aşarak kuruma girmeye çalıştı. Bazı işçiler güvenlik şeridini aşıp içeri girmeyi başardı. Genel Müdürlük aleyhine slogan atan işçiler, ikramiyelerini almadan gitmeyeceklerini belirtti. 
 
Olaylar üzerine kurumun önüne gelen Genel Maden İşçileri Sendikası(GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ile TTK Genel Müdürü Burhan İnan’ın konuşması da işçileri teskin etmedi. GMİS Gene Başkanı Eyüp Alabaş, “Bizim kamu ikramiyeleriyle ilgili Bakanlar Kurulu’nda 24 Ocak’ta yarım ikramiye, 27 Aralıkta ise bütün yeraltında çalışanlara yönelik tam ikramiye ödeneceği açıklanmasına rağmen hala ödenmesi. Maalesef 10 gündür sadece Başbakanımız’ın imzasını bekliyor.

Başbakan yurt dışına ve yurt içi gezilerine çıktı, yerine kimse imzalamadığı gerekçesiyle bugüne kadar kurumuza Hazine’den para aktarılamadığı için ikramiyelerin verilmesi gecikti. Ama bugüne kadar bu evrak imzalanıp ikramiye ödenmedi. Biz 10 gündür uğraşmamıza rağmen sesimizi Başbakanımız’a duyuramadık; ama siz kurum önünden Başbakan’a sesinizi duyurdunuz. Sizin sesiniz Başbakanlığa ulaştı.” dedi. 
 
TTK Genel Müdürü Burhan İnan ise "Genel müdür gelsin dediniz geldik. Arkadaşlar bugüne kadar kurumda kaç kuruşunuz kaldı, bu yaptığınız hiç hoş değil. Kurumu çok zor durumda bırakıyor. Bugün inşallah imzalanacak ve sizin alacaklarınız da ödenecek. Ama sayın başkanın da dediği gibi sesinizi duyurdunuz eyleminizi yaptınız, lütfen kırmadan dökmeden bu işi bitirelim." diye konuştu. 
 
İkramiyeleri hesaba yatırılmadan kurum önünden ayrılmayacaklarını ifade eden işçiler, "Yönetim istifa" şeklinde slogan attı. 
 
Kurumun önüne çevik kuvvet ekipleri sevk edildi. 
 
İşçilerin bekleyişi sürüyor. 

CİHAN