IŞİD hedefleri vuruluyor

GAZİANTEP'in Karkamış İlçesi'nin Türkyurdu Mahallesi'ndeki sınır karakoluna önceki gün havan ve tanksavar ile saldıran IŞİD'liler, bugün de sınırda konuşlu birlikler tarafından Fırtına obüsleriyle ateş altına alındı

IŞİD hedefleri vuruluyor
30 Nisan 2016 Cumartesi 18:17 tarihinde eklendi.
GAZİANTEP'in Karkamış İlçesi'nin Türkyurdu Mahallesi'ndeki sınır karakoluna önceki gün havan ve tanksavar ile saldıran IŞİD'liler, bugün de sınırda konuşlu birlikler tarafından Fırtına obüsleriyle ateş altına alındı. Güvenlik önlemlerinin en üst seviyeye çıkarıldığı sınır hattında, topçu birliklerinin vurduğu IŞİD mevzilerinden yükselen dumanlar Türkiye tarafından da görüldü.
 
Karkamış'ın hemen karşısında bulunan Halep kentine bağlı Carablus ilçesi, Suriye’deki iç karışıklığın ardından 2012 yılında muhalif güçlerin eline, 2014 yılının ilk günlerinde ise IŞİD denetimine geçti. IŞİD denetimine geçmesinin ardından Türkiye, güvenlik gerekçesiyle Karkamış Sınır Kapısı'nı kapattı. Aradan geçen süre içerisinde IŞİD'lilerin zaman zaman sınırda görevli askerlere açtığı taciz ateşine misliyle karşılık verilirken, bazı bölgelerine hendek kazılan sınır hattına ise 3 metresi beton blok, 1 metresi tel örgü 4 metre yüksekliğinde duvar örüldü. Carablus'u gören hakim tepelere tank, obüs, zırhlı araç ve hava savunma bataryalarının yerleştirildiği sınır hattında devriye görevi artırıldı, termal kameralar ve İHA'lar ile Suriye tarafı 24 saat gözetim altına alındı.
 
TÜRKİYE'NİN 'KIRMIZI ÇİZGİSİ'
 
Gaziantep'in Karkamış ilçesindeki Karkamış Barajı ve üzerinden geçen demiryolu köprüsü aynı zamanda Türkiye kamuoyunda 'kırmızı çizgi' olarak biliniyor ve IŞİD ile YPG güçlerini birbirinden ayırıyor. Köprünün doğusundaki Kobani ve köylerinde YPG, batısındaki Carablus'ta ise IŞİD militanları bulunuyor. Birbirine sadece birkaç kilometre mesafedeki YPG güçleri ile IŞİD militanlarını birbirinden ayıran Fırat Nehri ve demiryolu köprüsünün bulunduğu bölgeye 5 ayı aşkın süredir özel güvenlik bölgesi ilan edildiği için kimse yaklaşamıyor.
 
2 GÜN ÖNCEKİ SALDIRIYA ANINDA CEVAP VERİLDİ
 
Carablus'un Hilvaniye Köyü'nde bulunan IŞİD'liler geçen perşembe günü sınırın Türkiye tarafındaki Karkamış'ın Türkyurdu Mahallesi'nde bulunan Türkyurdu Hudut Karakolu'na tanksavar ve havanlarla saldırdı. Karakolun çatısı ile bir obüste hasara yol açan saldırıya sınır birlikleri anında karşılık verdi. Saldırının yapıldığı bölgeyi ateş altına alan birlikler, Hilvaniye Köyü'ndeki havan mevzisi ile bir kamyoneti imha edip, 11 IŞİD'liyi de etkisiz hale getirdi.
 
TOP ATIŞLARI DEVAM EDİYOR
 
Aralıklarla IŞİD mensuplarının bulunduğu ve hareketlilik tespit edilen bölgelere sınır birliklerinin top atışları devam ediyor. Bugün alınan özel izinle bölgeye giden gazetecilerin bulunduğu sırada da Türkyurdu Mahallesi sınırında konuşlu birlikler IŞİD mensuplarının bulunduğu Hilvaniye Köyü'ndeki hedeflere top atışı yaptı. Türkiye tarafında heyecana yol açan patlama sesinin ardından vurulan IŞİD mevzilerinden yükselen yoğun dumanlar Karkamış tarafından da izlendi.
 
Bu arada Perşembe günü yaşanan saldırı sonrası tedirgin olarak evlerinden ayrılan vatandaşların da yeniden mahalleye döndüğü görüldü.
 
IŞİD'LİLER ADIM ADIM İZLENİYOR
 
Sınırda konuşlu birliklerin bölgede bulunan İHA'lar ve termal kameralar ile hem Carablus, hem de IŞİD'in etkin olduğu köyleri sürekli olarak takip ettiği ve gelişmelere anlık olarak müdahale ettiği öğrenildi. 24 saat kesintisiz olarak izlenen Suriye tarafındaki en küçük hareketliliğe Fırtına obüsleri, tanklar ve diğer zırhlı araçlarla anında müdahale edilerek olası saldırıların da engellendiği kaydedildi.
 
TÜRK BAYRAĞI YAKININDAKİ IŞİD BAYRAĞI PARÇALANDI
 
Öte yandan yaklaşık 2 yıl önce denetimlerine geçirmelerinin ardından Karkamış Sınır Kapısı'nın yanındaki Carablus Sınır Kapısı'na asılan IŞİD bayrağının aradan geçen süre içerisinde parçalandığı görüldü. Türk bayrağına yakın noktada olmasıyla dikkat çeken parçalanmış durumdaki IŞİD bayrağının, IŞİD mensuplarının bölgeye gelemediklerinden dolayı değiştirilemediği kaydedildi.