İşkenceci Yargıtay'a takıldı

Yargıtay, işkence ve gözaltında tecavüz sanığı polisler hakkında yerel mahkemenin 'yeterli delil yok' diyerek verdiği beraat kararını, 'dosya kapsamına göre işkence fiili sabittir' diyerek bozdu.

İşkenceci Yargıtaya takıldı
03 Aralık 2011 Cumartesi 10:03 tarihinde eklendi, 2.244 kez okundu.

 

PKK’ya yardım ve yataklık suçlamasıyla 2002’de gözaltına alınan ve Mardin Emniyet Müdürlüğü’nde biri kadın 5 polis tarafından işkence yapılan Hamdiye Aslan davasında Yargıtay sürpriz bir karara imza attı.

Yargıtay, “Yeterli delil yok ve Aslan’ın vücudundaki işkence izleri de bünyesinden kaynaklı olabilir” gerekçesiyle polisler için beraat kararı veren Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu kararını bozdu ve “İşkencenin sabit olduğu gözetilerek sanıkların sorumlulukları belirlenip sonucuna göre mahkûmiyet gerekmektedir” dedi. 

39 yaşındaki Hamdiye Aslan yaşadıklarını mahkemede, “Copla her yerime vuruyorlardı. Buna 5 dakika dayanabildim, sonra bayılmışım. Bayılmadan önce makatıma cop sokmaya çalışıyorlardı. Bayılmadan önce 4-5 kişi üzerime çullanmıştı, gözümü açamıyordum, elimle birisine dokunduğumda göğsüne dokundum ve bayan olduğunu anladım. Kocamı getirdiler. Onu da benim gibi çırılçıplak soymuşlardı” sözleriyle anlatmıştı.

Aslan emniyette ‘bayılınca’, polislerce ilk olarak 5 Mart 2002’de Mardin Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Hastane, Aslan’ın işkence görmediği ve “vücudundaki izlerin bünyesinden kaynaklanmış olabileceği” yönünde rapor verdi. 6-7 Mart’ta yine hastaneye götürüldü, yine aynı rapor verildi. Ve Aslan savcılık sorgusunun ardından tutuklandı.

Aslan’ın durumunu gören cezaevi yetkilileri yeni rapor istedi. Aynı hastaneye üçüncü kez gönderilen Aslan’ın son muayenesini yapan doktor işkence bulgularına yer verdi. Adli Tıp Kurumu Diyarbakır Şubesi de 12 Mart 2002 tarihli raporunda işkenceyi tespit ederek ‘5 gün iş göremez’ raporu verdi. Aslan, avukatına, gözaltındayken copla tecavüze uğradığını belirtince bir kez daha sevk edildiği Mardin Devlet Hastanesi, 21 Mayıs 2002’de tecavüzü de rapor etti.

Olayla ilgili polisler Bayram Ural, Nazım Ege, Abdulkadir Özer, Levent Birsel ve Hanife Şennur Pat hakkında dava açıldı. İddiaları reddeden sanıklar, izlerin ise Aslan’ın ‘kendisini yere atmasından’ kaynaklandığını öne sürdü. Ve mahkeme 6 yıl sonra, ‘polislerin samimi beyanlarını’ ve ‘işkence yoktur’ diyen ilk raporları gerekçe göstererek polislerin beraatına karar verdi.

Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 8. Ceza Dairesi beraat kararının, ‘hukuka uygun olmadığı’nı belirtti ve “Tüm dosya içeriği karşısında işkence fiilinin sabit olduğu gözetilerek mahkûmiyet hükmü kurulması gerekirdi” diyerek bozdu. Bu işkence davası Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yeniden gönderilecek.

Radikal