İskoçya kararını verdi

İskoçya'da yapılan tarihi referandumda Birleşik Krallık'tan ayrılmama kararı çıktı.

İskoçya kararını verdi
19 Eylül 2014 Cuma 09:34 tarihinde eklendi.
İskoçya’da 32 seçim bölgesinden 31’inde sonuçlar açıklanırken, halk bağımsızlığı kabul etmeyerek, Birleşik Krallık’ta kalmayı seçti.
 
İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılıp ayrılmaması için düzenlenen referandumda oy sayım işlemleri sürüyor. 32 bölgesel seçim merkezinden 31’inin sonuçlarına göre ‘hayır’ oyları yüzde 55 ile önde. ‘Evet’ oylarının ise yaklaşık yüzde 45 olduğu açıklandı. 
 
‘Hayır’ diyen seçmen sayısı 1 milyon 914 bin olarak açıklanırken, bağımsızlığa ‘evet’ diyen seçmen sayısı ise 1 milyon 539 binde kaldı. 
 
Referandumda bağımsızlığın kazanılması için ise 1 milyon 853 bin oy gerekiyordu. 
 
Referanduma katılım oranının ise İskoçya’da bugüne kadarki seçimlerde en yüksek seviyeye ulaşarak yüzde 86 olduğu kaydedildi.
 
İSKOÇYA BAŞBAKANI: SEÇMENLERİN KARARINI KABUL EDİYORUM
 
İskoçya Başbakanı Alex Salmond, İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılıp ayrılmaması için düzenlenen referandumda seçmenlerin kararını kabul ettiğini söyledi. “Halkın kararını kabul ettiğini” belirten Salmond, “İskoçya’ya da İskoçya halkının demokratik kararını kabul etme çağrısı” yaptı.
 
Salmond, “Ben bütün İskoçya’ya İskoçya halkının demokratik seçini kabul etme ve buna uyma çağrısı yapıyorum.” dedi.
 
İSKOÇYA’NIN EN BÜYÜK ŞEHRİ GLASGOW BAĞIMSIZLIĞA ‘EVET’ DEDİ
 
İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılıp ayrılmaması için düzenlenen referandumda ülkenin en büyük şehri Glasgow’da ‘evet’ oylarının çoğunlukta olduğu açıklandı.
 
Glasgow’dan seçmenlerden 195 bini ‘evet’ derken, ‘hayır’ oyları ise 169 binde kaldı.
 
Dundee, West Dunbartonshire ve North Lanarkshire şehirlerinin de bağımsızlık için ‘evet’ dediği kaydedildi.